Hollande: het herstel is hier
PARIJS (ANP/EFE). De Franse president François Hollande heeft zondag in een vraaggesprek ter gelegenheid van de nationale feestdag van de Fransen gezegd dat het economische herstel is begonnen. „Het herstel van de economie is er”, volgens Hollande die zei „voor banen te vechten”. Hollande verzekerde zijn toehoorders dat dit jaar het tweede deel beter wordt dan het eerste.
De Franse economie is in recessie en raakt steeds verder achterop bij die van bijvoorbeeld buurland Duitsland, terwijl de werkloosheid op recordhoogte staat. Maar volgens Hollande is het ergste voorbij. De industriële productie neemt weer iets toe en ook de consumptie herstelt zich, zo constateerde hij. Wel is er vertrouwen nodig om deze tendens houden.
Hollandes vraaggesprek op de 14e juli stond voor een belangrijk deel in het teken van de crisis. Hij beloofde het komende jaar niet met nog meer belastingverhogingen te komen. „Alleen als het volstrekt noodzakelijk is worden belastingen verhoogd” en ondertussen moeten we „zo veel mogelijk besparen” (bij de overheid), beklemtoonde de socialistische Franse president. Hollande won vorig jaar de verkiezingen onder meer dankzij beloftes het geld bij de overheid te laten rollen en banen bij overheid te scheppen met geld uit nieuwe of hogere belastingen.
Het aanzien van Frankrijk in de financiële wereld werd afgelopen vrijdag beschadigd door het wegvallen van de hoogste kredietwaardigheidsstatus AAA bij beoordelaar Fitch. Volgens Fitch is de lagere beoordeling van Frankrijk, nu AA+, een gevolg van de staatsschuld die nog hoger uitvalt dan geraamd en de zwakke economische vooruitzichten. Beoordelaar Standard & Poor’s verlaagde de kredietwaardigheid van Frankrijk eerder al.
Hollande zei desgevraagd dat onder zijn presidentsschap niet naar schaliegas wordt gezocht. Een Amerikaanse onderneming, Schuepbach Energy, had toestemming dat te doen, maar dat werd in 2011 ingetrokken. Onder Hollandes voorganger werd namelijk een verbod van kracht. Frankrijk beschikt over grote voorraden schaliegas. Mede door de angst dat exploitatie ervan tot vervuiling van onder meer het grondwater leidt, wordt het verbod gehandhaafd.