Barbecueën niet zonder gevaar
RIJSWIJK (ANP). De barbecues gaan als warme broodjes over de toonbank, maar het gebruik ervan is niet zonder risico’s. Jaarlijks belanden zo’n 75 mensen met ernstige brandwonden door het barbecueën in brandwondencentra. Dat zegt een woordvoerster van de Brandwondenstichting vrijdag.
Bij mensen die ernstige brandwonden oplopen tijdens het barbecueën gaat het veelal mis met het gebruik van brandbare vluchtige stoffen zoals spiritus en bio-ethanol. „Iemand spuit die stof dan in het vuur, of de fles staat te lang in de zon, en dan is maar een klein vonkje nodig om een steekvlam te krijgen waardoor omstanders gewond raken”, legt de woordvoerster uit. „Gebruik daarom altijd aanmaakblokjes en laat de spiritus in het keukenkastje staan”, waarschuwt zij.
Ook veiligheidsorganisatie VeiligheidNL waarschuwt voor de gevaren van barbecueën en adviseert de barbecue altijd op een goede, stevige en vlakke ondergrond, niet onder een afdak en op een windvrije plek te zetten. Op die manier kunnen vonkjes niet makkelijk overwaaien.
Overigens raakten afgelopen weekend veel mensen flink gewond door het barbecueën. Alleen al in Groningen werden tien mensen opgenomen met ernstige brandwonden. „Die cijfers lijken laag”, zegt de woordvoerster, „maar mensen komen pas in een brandwondencentrum terecht als ze op meer dan 10 procent van hun lichaam ernstige brandwonden hebben opgelopen.” Als iemand handpalm en vingers verbrandt, dan is dat pas 1 procent van het totale lichaamsoppervlak.
Volgens de Brandwondenstichting raken nog meer mensen gewond tijdens het barbecueën, maar komen zij met lichtere brandwonden op de spoedeisende hulp terecht.