Dijksma wil goed geïnformeerde consument
DEN HAAG (ANP). De waarheid op tafel, zo heet de campagne waarmee staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) dit najaar bestaande fabels over voedsel wil ontkrachten. Dijksma wil de voedselproductie en -consumptie in 2020 een stuk duurzamer hebben en daarbij is het zaak dat consumenten weten wat ze eten en hoe het is geproduceerd.
Volgens de staatssecretaris is kiezen voor gezond eten vaak ook een keuze voor duurzaam. Zij wil daarom alle consumenten, die uiteindelijk zelf beslissen wat er op hun bord belandt, objectieve informatie bieden. Op verzoek van Dijksma verzamelde het Voedingscentrum daarom mythes en fabels over voedsel. Bijvoorbeeld dat je van varkensvlees puistjes krijgt en dat je fruit moet schillen vanwege de gewasbeschermingsmiddelen. Fruit wassen volstaat al.
Voedselverspilling is Dijksma eveneens een doorn in het oog. In 2015 wil zij dat er 20 procent minder eten wordt verspild dan in 2009 en ook op die boodschap zullen mensen worden gewezen. Bovendien gaat zij bedrijven steunen die verspilling bij bijvoorbeeld de verwerking en opslag van voedsel tegengaan. In 2014 houdt de bewindsvrouw bovendien een Europese conferentie over voedselverspilling.