Parkeren bij de kerk niet altijd vlekkeloos
APELDOORN. Omwonenden van een bedehuis kunnen klagen over het parkeergedrag van kerkgangers. Hoe gaan kerkelijke gemeenten daarmee om?
Vlekkeloos loopt het wat parkeren betreft niet altijd bij de hervormde gemeente van het Zeeuwse Sirjansland. Het gros van de kerkgangers komt met de auto naar de kerk, legt koster H. Kik uit. Bij de kerk zelf is geen parkeerruimte. De gemeenteleden mogen hun voertuig parkeren op het terrein van een landbouwcoöperatie, op zo’n 300 meter afstand van de kerk. „Daar is ruimschoots voldoende parkeerruimte.”
Maar er zijn kerkgangers die de auto dichterbij parkeren, in de straten van het enkele honderden inwoners tellende dorpje Sirjansland. Dat leidt zo nu en dan tot klachten van buurtbewoners. „Die zijn bijvoorbeeld bang dat de hulpdiensten geen goede doorgang meer hebben of ze vrezen dat ze zelf niet goed weg kunnen rijden”, vertelt Kik. „Ik neem aan dat ze die verhalen niet uit hun duim zuigen.”
Als kerkgangers hun auto foutparkeren, schaamt hij zich daarvoor. „Sommige kerkgangers zetten hun auto in het dorp onder het mom van: Ik doe dat al jaren en ik betaal toch wegenbelasting?” Van tijd tot tijd is het nodig, zegt de koster, om in het kerkblad de gemeenteleden op te roepen op zondag hun voertuig op het terrein van de landbouwcoöperatie te stallen.
Het komt bij doordeweekse bijeenkomsten in de kerk weleens voor dat omwonenden zich melden met een klacht over het parkeergedrag van een kerkganger. „Het kan dan gaan om bezoekers die normaal gesproken de kerk niet bezoeken en te goeder trouw hun auto in de straat parkeren. Het is een paar keer gebeurd dat tijdens een doordeweekse bijeenkomst iemand uit de buurt een kenteken doorgaf van een auto die kennelijk in de weg stond.”
Schande
Ook voor de vrij hervormde gemeente van IJsselmuiden-Grafhorst is het parkeren bij de kerk een punt van zorg. De kerk staat vlak bij het kerkgebouw van de oud gereformeerde gemeente en het bedehuis van de hervormde gemeente. Zeker ’s ochtends, als de drie kerken op hetzelfde tijdstip beginnen, kunnen er parkeerproblemen in Grafhorst ontstaan, vertelt scriba B. J. de Haan van de vrij hervormde gemeente.
Op een recent gehouden manslidmatenvereniging stond het parkeren rond de kerk prominent op de agenda. Daarbij werd gemeld dat bewoners hebben geklaagd over foutgeparkeerde auto’s. Ook kregen de kerkgangers te horen dat de politie desnoods boetes uitschrijft. De kerkenraad bond de kerkgangers op het hart auto’s zo neer te zetten dat omwonenden er geen last van hebben.
De Haan zou het voor kerkgangers „een schande” vinden als de politie hen wegens foutparkeren op zondag zou moeten beboeten. „Kerkgangers zouden het juiste voorbeeld moeten geven.” Anderzijds vindt hij het niet waarschijnlijk dat ze hun auto „bewust” voor andermans oprit parkeren.
De gereformeerde gemeente in Nunspeet bezit zelf geen parkeerterrein. Kerkgangers kunnen hun auto onder meer kwijt op parkeerterreinen van bedrijven in de omgeving. „Het moet niet zo zijn dat de woonwijk bomvol komt te staan, zodat er overlast ontstaat”, zegt ambtsdrager P. D. Qualm. „Kerkgangers hebben een voorbeeldfunctie. Maar het zijn ook gewone mensen die hun auto weleens op de verkeerde plek neerzetten.”
Aan de kerk grenst het parkeerterrein van een woninginrichter. Dat terrein is zondags bestemd voor kerkgangers die slecht ter been zijn. In het toeristenseizoen houden parkeerwachters „de vinger aan de pols.”
Enige zorgen maakt Qualm zich wel over de nabije toekomst. „Er ligt een reorganisatie van de parkeerterreinen in Nunspeet in het verschiet. We moeten maar zien hoe dat loopt. De reorganisatie kan ertoe leiden dat mensen wat verder moeten lopen van hun geparkeerde auto naar de kerk.”
Kerkgangers van de gereformeerde gemeente in Nederland in Gouda (Stationsplein), gelegen in het centrum, kunnen op zondag hun auto vrij parkeren in de stad. Ook heeft de kerk zelf een parkeerplaats voor zo’n zestig auto’s.
Doordeweeks wordt er zo nu en dan een boete uitgedeeld aan een kerkganger die zonder te betalen parkeert, zegt scriba W. de Groot. „Dan betreft het voornamelijk gasten, mensen die niet regelmatig hier naar de kerk gaan en misschien de parkeerregels niet goed kennen. Mensen kunnen misschien denken: Ik waag het erop. Of het doordeweeks parkeren zonder te betalen gebeurt niet met opzet.”
De Groot hoopt niet dat er een dag aanbreekt dat kerkgangers op zondag moeten betalen voor hun parkeerplek.
„Ik zie onze mensen vanwege principiële bezwaren nog niet op zondag betalen.”
Heet hangijzer
Dat bij de nieuwbouw van een kerk het aantal aan te leggen parkeerplekken een heet hangijzer kan zijn, daarvan weet de gereformeerde gemeente in Nederland in Ochten mee te praten. Met de nieuwbouw van het bedehuis is inmiddels begonnen.
De burgerlijke gemeente Neder-Betuwe beschouwt de kerk als een streekgemeente, de kerk zelf ziet zich als plaatselijke gemeente.
De burgerlijke gemeente wil dat er één parkeerplaats komt op elke vijf kerkgangers. De kerk had berekend dat men met minder parkeerplaatsen per kerkganger kon rondkomen. „We zijn in gesprek met de gemeente en de projectontwikkelaar.
Er is een concreet plan. Het ligt in de lijn der verwachting dat we er met elkaar uit gaan komen”, zegt scriba J. A. Zwerus.