Kerk & religie

Zomerconferentie CSFR: Wetenschap idealiseert werkelijkheid

ALPHEN. Wetenschap kan iets laten zien van Gods eindperspectief. De Bijbel begint met een tuin, maar eindigt met het beeld van een tuinstad, het nieuwe Jeruzalem. Dat zei dr. Marc de Vries woensdagmorgen in een lezing op de zomerconferentie van CSFR-studenten in het Noord-Brabantse Alphen.

Van een medewerker
4 July 2013 10:34Gewijzigd op 15 November 2020 04:34
CSFR-studenten komen deze week samen in Kampeerboerderij De Kiek in het Noord-Brabantse Alphen voor de zomerconferentie 2013. Woensdag sprak dr. Marc de Vries over ”De rol van wetenschap en techniek in ons interpreteren van de wereld”. Beeld Dick Vos
CSFR-studenten komen deze week samen in Kampeerboerderij De Kiek in het Noord-Brabantse Alphen voor de zomerconferentie 2013. Woensdag sprak dr. Marc de Vries over ”De rol van wetenschap en techniek in ons interpreteren van de wereld”. Beeld Dick Vos

Dr. De Vries, bijzonder hoogleraar christelijke filosofie aan de Technische Universiteit (TU) Delft en universitair docent filosofie en ethiek aan de TU Eindhoven, sprak over ”De rol van wetenschap en techniek in ons interpreteren van de wereld”. Dit onderwerp staat in het kader van het conferentiethema, ”Interpreteren kun je leren”. Dr. De Vries legt de ongeveer tachtig studenten uit dat de wetenschap niet direct iets zegt over de werkelijkheid, maar gebruikmaakt van vereenvoudigde modellen daarvan. Om dit duidelijk te maken, gebruikt hij het voorbeeld van een kat die uit het raam valt. „Een fysicus ziet een bepaalde puntmassa naar beneden vallen. Een econoom zegt: „Daar valt een dure pers.”” De spreker stelt verder dat wetenschap de werkelijkheid idealiseert. In het voorbeeld van de vallende kat wordt geen rekening gehouden met luchtweerstand, of met bewegingen die het vallende dier maakt. Die dingen spelen in de werkelijkheid echter wel een rol.

De lector legt uit dat het wetenschappelijke model een bepaalde kracht heeft. „We zien wat we anders niet zouden zien. Orde bijvoorbeeld. Het helpt om ons te concentreren op een bepaald aspect van de werkelijkheid.” Maar de wetenschappelijke benadering van de werkelijkheid kent ook ontsporingen. „Veel fysici zijn arrogant. Zij denken dat alles natuurkunde is. Eerst zetten ze oogkleppen op, zodat je God niet meer ziet. En dan zeggen ze dat God niet bestaat.” Dr. De Vries wijst erop dat alles wat buiten de natuurlijke wetmatigheden valt niet in beeld komt voor de wetenschap. „Logisch, want de wetenschap onderzoekt juist die wetmatigheden.”

Niet alleen wetenschap heeft invloed op hoe mensen de werkelijkheid zien, maar ook techniek. „Als je in een kathedraal komt, doe je een aantal fysieke ervaringen op. Het ontwerp van een kathedraal is zo verticaal omdat de bouwers wilden dat wij omhoog zouden kijken. En er zitten grote ramen in, er is veel lichtinval. Alles is gericht op rechtstreeks contact tussen hemel en aarde. In de derde plaats is een kathedraal een grote ruimte waarin mensen heel klein zijn. Zo is alles ontworpen om de aandacht op God te richten.” Dr. De Vries wijst vervolgens op de invloed die sciencefictionfilms en media hebben op onze waarneming van de werkelijkheid. Volgens hem kan die invloed ook positief zijn. Dat maakt hij duidelijk aan de hand van een afbeelding van de aarde in een donker heelal. „Deze foto geeft ons een andere kijk op de aarde. Het feit dat je een andere kijk op de aarde krijgt, geeft je ook een besef van verantwoordelijkheid daarvoor.”

Tijdens de discussie vraagt een student of ook een christen niet het gevaar loopt met bepaalde oogkleppen op naar de werkelijkheid te kijken. Dr. De Vries: „Ook een atheïst heeft bepaalde vooronderstellingen, er mag bijvoorbeeld niet iets van geest zijn. Elke wetenschapper heeft vooronderstellingen. Het is heel belangrijk je daarvan bewust te zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer