Dode Zee dreigt te verdwijnen
De Dode Zee is ten dode opgeschreven. Alleen ingrijpende maatregelen kunnen voorkomen dat de zee volledig opdroogt. De Israëlische minister van Milieu, Yehudit Neot, heeft dat maandag verklaard.
Omdat de zee ingesloten ligt in woestijngebied en geen open verbinding heeft met een oceaan, verdampt er veel water. Dat verklaart ook het hoge zoutgehalte, dat badgasten in staat stelt in de Dode Zee te blijven drijven zonder er moeite voor te hoeven doen.
De rivier de Jordaan zorgde duizenden jaren lang voor een constante watertoevoer. Die bron van vers water is de afgelopen decennia evenwel vrijwel opgedroogd doordat zowel Israël als Jordanië het water uit de Jordaan gebruikt voor irrigatiedoeleinden. De ernstige droogte van de afgelopen vijf jaar heeft de situatie verder verslechterd.
Een nieuw onderzoek wijst uit dat het waterpeil 1 meter per jaar zal dalen als er niets gebeurt. Het grondwaterpeil in de omgeving zal ook dalen, met schade aan huizen en infrastructuur als gevolg. Flora en fauna in de omgeving van de Dode Zee zullen verdwijnen. Nu al heeft het water zich op sommige plekken 600 meter teruggetrokken.
De onderzoekers zeggen dat er een groot aantal ingrijpende maatregelen nodig is om het voortbestaan van de Dode Zee te garanderen. Zo moet het wegen- en bruggenstelsel dat naar de Dode Zee leidt worden herzien. Ook moet worden onderzocht of het mogelijk is een kanaal te graven van de Rode Zee naar de veel lager gelegen Dode Zee. Het verschil in hoogte zou gebruikt kunnen worden voor het opwekken van stroom. Milieuexperts zijn niet enthousiast over het aanvoeren van water uit de Rode Zee. Dat water is immers zout, in tegenstelling tot dat uit de Jordaan. Voor het leven in de toch al zo zoute Dode Zee zou de aanvoer van meer zout water ernstige gevolgen kunnen hebben.