Nieuw beursfonds zoekt vastgoed in Tsjechië
Beleggen in vastgoed in Tsjechië en Slowakije. Dat wil het bedrijf MERE doen met het geld dat het halverwege november hoopt op te halen met een beursgang.
Het nieuwe vastgoedfonds zal vanuit het niets worden opgetrokken. Momenteel is MERE niet meer dan een lege huls. Dat zei mede-initiator R. de Rooy maandag in een toelichting op de beursgang van MERE. Het fonds wacht op geld dat binnenkomt met de emissie. Pas daarna kan MERE de eerste investeringen doen.
De nieuwe aandelen gaan voor 20 euro naar de beurs. Onduidelijk is nog wat de opbrengst van de uitgifte zal zijn, want MERE heeft geen plafond aan de emissie gesteld. Na de beursgang in Amsterdam zal het fonds ook een notering aanvragen op de beursvloeren in Praag en Bratislava.
De Nederlandse investeringsmaatschappij Middle Europe Investments uit Lochem en de Slowaakse J&T Finance Group hebben het nieuwe vastgoedfonds opgericht. De initiators nemen zelf geen belang in de aandelen. Middle Europe Investments heeft simpelweg niet voldoende kapitaal om te investeren, aldus De Rooy. Hij is een van de zes directeur-aandeelhouders van de besloten vennootschap.
De Nederlandse initiatiefnemer is geen onbekende in de landen waar de beursnieuweling zijn kapitaal gaat beleggen. Middle Europe Investments baat momenteel al Het Tsjechië en Slowakije Fonds op Beursplein 5 uit. Het aandelenfonds belegt in grote en middelgrote bedrijven die een notering hebben in een van beide landen.
De plannen voor het nieuwe geesteskind zijn nog niet vastomlijnd. MERE wil in kantoren, winkelcentra en eventueel ook in ander vastgoed investeren. Hoe de beleggingen worden verdeeld, is niet vastgelegd. „Anders beperk je je te veel in de mogelijkheden. Wij zoeken gewoon naar mooie projecten”, aldus De Rooy. „Uiteindelijk streven we naar een spreiding waarbij 70 procent van het geld in Tsjechië wordt geïnvesteerd en 30 procent in Slowakije.”
MERE heeft ruim een jaar aan de beursgang gewerkt. Over uitstel wegens het nog altijd grillige beursklimaat heeft het niet gepiekerd. „Dat argument is kul. Als je goed bent, kun je altijd geld ophalen.”