Binnenland

Vragen over politiesterkte blijven

Het is een meerderheid van de Tweede Kamer nog steeds niet precies duidelijk waar minister Remkes (Binnenlandse Zaken) de beloofde 4000 extra politieagenten vandaan haalt. Ondanks verwoede pogingen van de bewindsman om het de Kamer voor te rekenen, bleven de fracties van met name CDA, PvdA en LPF argwanend.

ANP
4 November 2003 07:02Gewijzigd op 14 November 2020 00:41

De regering heeft voor 2010 4000 extra politieagenten toegezegd. De grote vraag bij de behandeling van de politiebegroting maandag was waar die belofte op is gebaseerd.

De CDA’er Algra verschilt met Remkes in elk geval nog van mening over de toestroom naar de politieopleidingen. Als die niet snel groter wordt, haalt de bewindsman zijn doelstellingen niet, voorspelt het Kamerlid. Van Heemst (PvdA) en Eerdmans (LPF) hebben helemaal geen vertrouwen in de rekensommen van Remkes. Eerdmans vindt dat de rekenmachine van de bewindsman „het raam uit kan". Hij komt uit op een verschil van 2000, maar dat komt omdat Eerdmans pas begin dit jaar is gaan tellen en Remkes uitgaat van eind 2001.

Dat er meer blauw op straat komt, wilde de Kamer wel van Remkes aannemen. Agenten gaan zich namelijk minder met administratie bezighouden, het ziekteverzuim moet omlaag en de bewindsman gaat serieus werk maken met de inzet van overtollige militairen voor politietaken.

Hij gaat zich ook bezinnen op de kerntaken van de politie. De afgelopen jaren zijn er naar zijn mening „nogal wat taken over de schutting gegooid", waardoor nu te vaak een beroep op de politie wordt gedaan. Remkes vroeg zich hardop af of de politie zich nog wel moet bezighouden met blikschade, gevonden voorwerpen en hulp bij vergeten huissleutels.

Ook over de prestatiecontracten die hij met de korpsen heeft gemaakt, kon hij het grootste deel van de Kamer geruststellen. Aanvankelijk vreesde die de starheid van deze afspraken, waardoor politieagenten misschien wel bonnen zouden gaan uitschrijven om hun quotum te halen. Deze vrees is onterecht, vindt de bewindsman. Samen met zijn collega Donner van Justitie zal hij bekijken of de afspraken „wel voldoende en in de goede richting sturen." Is dat niet het geval, dan worden ze „natuurlijk gewoon" aangepast.

Ook het misverstand dat Remkes zou aansturen op een nationaal politiekorps, kon hij wegnemen. Hij had het afgelopen weekeinde zo’n gecentraliseerde politie wel genoemd als optie, maar handhaving van de huidige structuur is dat evenzeer. Bij een evaluatie in 2005 zal hij in elk geval beide mogelijkheden bekijken.

Een meerderheid van in elk geval CDA, PvdA en LPF pleitte verder voor een hardere aanpak van bedreiging en mishandeling van politieagenten. Algra (CDA) wil voor dit soort zaken een lik–op–stuk–beleid, en voorrang bij de rechter. Van Heemst (PvdA) wil dit breder trekken en ook laten gelden voor andere risicoberoepen, zoals tramcontroleurs.

Het idee van Rouvoet (ChristenUnie) om relatief lichte vergrijpen met heterdaad snel af te handelen, kreeg steun van de gehele Kamer. Volgens Rouvoet levert zijn voorstel aan alle kanten voordeel op: burgers zien meteen resultaat van hun tip en de politie heeft minder werk aan een zaak naarmate er eerder wordt ingegrepen. Bovendien heeft heterdaad een afschrikwekkend effect op beginnende criminelen, waardoor de kans op herhaling kleiner wordt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer