Politiek

Kamer eens met kleinescholenplan

DEN HAAG. De Tweede Kamer steunt het plan van staatssecretaris Dekker van Onderwijs om kleine scholen door middel van subsidies te verleiden tot samenwerking.

Redactie politiek
27 June 2013 11:48Gewijzigd op 15 November 2020 04:26
Staatssecretaris Dekker. beeld ANP
Staatssecretaris Dekker. beeld ANP

De christelijke fracties verzetten zich tegen de voornemens, zo bleek donderdagmorgen tijdens een debat in de Kamer. De staatssecretaris wil het aantal kleine scholen verminderen. Om ze zover te krijgen wil hij de subsidie die scholen nu krijgen omdat ze klein zijn, ombouwen tot een bonus op samenwerking. In dat kader wil de bewindsman ook de samenwerking tussen openbare en bijzondere scholen vergemakkelijken.

Het plan van Dekker is een alternatief voor het advies van de Onderwijsraad, eerder dit jaar. Die stelde voor om het minimumaantal leerlingen voor een basisschool op honderd te stellen.

De coalitiefracties VVD en PvdA steunen het voorstel van de bewindsman, zo bleek donderdagmorgen. PvdA-Kamerlid Ypma wil het plan aangrijpen om samenwerking tussen kleine openbare en bijzondere scholen sterk te stimuleren. Volgens haar moet het mogelijk zijn om binnen een gebouw verschillende soorten onderwijs aan te bieden. Ook de PVV steunt in grote lijnen de plannen.

De fracties willen niet dat een laatste school in een dorp de kleinschaligheidstoeslag verliest.

Stevig verzet tegen het plan van Dekker kwam donderdagmorgen van de christelijke fracties. Volgens CDA-Kamerlid Rog zijn er in het algemeen weinig problemen met kleine scholen. Ze zijn nauwelijks vaker zwak dan andere scholen. Volgens hem hebben kinderen recht op ”thuisnabij onderwijs”. Volgens de CDA’er staat het bestaan van 2400 scholen op het spel.

ChristenUnie-Kamerlid Voordewind is tegen een bonus op samenwerking. Dat is volgens hem een ander woord voor fusieplicht. Hij vroeg aandacht voor het voortbestaan van kleine richtingen.

Volgens SGP-Kamerlid Bisschop laat het kabinet kleine scholen „bungelen.” „Kleine scholen komen door het voorstel van het kabinet in grote onzekerheid terecht. Officieel mogen ze blijven, maar financieel zullen ze het hoofd niet boven water kunnen houden. Dat is inconsequent.”

Er bestaat in de Tweede Kamer brede steun voor meer mogelijkheden voor samenwerkingsscholen, waarbij openbaar en bijzonder onderwijs samenwerken. Ook CDA en CU zijn daar voor.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer