Groen & duurzaamheid

Blinde kan weer zien door chip in oog

AMSTERDAM. De 63-jarige Riet Kleerebezem kan weer zien na 28 jaar blindheid. Weliswaar vaag en alleen zwart-wit, maar het Amsterdamse oogziekenhuis Zonnestraal is maar wat trots op de eerste geslaagde Nederlandse implantatie van een netvlies-chip in een oog.

Redactie wetenschap
26 June 2013 07:49Gewijzigd op 15 November 2020 04:24
beeld alumnatbiogeo.blogspot.com
beeld alumnatbiogeo.blogspot.com

Oogarts Marco Mura plaatste vorige maand een implantaat op het netvlies van Kleerebezem. Inmiddels kan de vrouw licht en donker en objecten herkennen. „Ik moet oefenen om te leren kijken. Ik krijg elke dag nieuwe signalen, en die moet ik weer opnieuw leren inter­preteren”, aldus Kleere­bezem dinsdagavond in een tv-uitzending van de EO.

Hoewel ze nooit meer volledig zal kunnen zien, zal het gezichtsvermogen van Kleerebezem nog wel verbeteren doordat implantaat, bril, computer en oogzenuw steeds beter op elkaar ingespeeld raken. „Vorige week maandag kon ik de wieken van een molen onderscheiden. Afgelopen weekend kon ik mijn hond zien liggen in het park.”

Kleerebezem raakte blind door de netvliesaandoening retinitis pigmentosa. Ze was toen 36 jaar. Door de ziekte gaan langzaamaan de staafjes in het netvlies kapot – de staafjes zetten licht om in signalen naar de hersenen. De patiënt verliest zijn gezichts­vermogen en wordt ten slotte blind.

De chip die Kleerebezem kreeg, is een product van het Amerikaanse bedrijf Second Sight. Een camera­bril maakt beelden die naar een zakcomputer worden gestuurd. Die maakt daarvan vervolgens een elektronisch signaal, dat draadloos naar het netvliesimplantaat wordt verstuurd. Deze chip geeft de signalen door aan de oogzenuw en de patiënt kan weer zien.

In Nederland lijden ongeveer 4700 mensen aan retinitis pigmentosa. Van hen zouden er 500 in aanmerking komen voor een implantaat. Oogziekenhuis Zonne­straal hoopt dat verzekeraars de behandeling, die 100.000 euro kost, willen gaan vergoeden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer