„Rijstoogst te klein voor wereldbevolking”
De productie van rijst, het basisvoedsel van meer dan de helft van de wereldbevolking, blijft achter bij de bevolkingsgroei.
Dat heeft het hoofd van de Wereldvoedselorganisatie (FAO) van de Verenigde Naties eind vorige week gezegd.
Ondanks grote vooruitgang in onder meer China, India, Indonesië, Vietnam en Brazilië zal de wereldwijde rijstproductie de komende jaren ernstig onder druk komen te staan, aldus directeur-generaal van de FAO dr. Jacques Diouf. De FAO schat dat de vraag naar rijst in 2030 38 procent hoger zal liggen dan de gemiddelde jaarlijkse productie van de afgelopen vijf jaar. Op dit moment zijn wereldwijd ongeveer 1 miljard huishoudens afhankelijk van rijst. Het is de snelst groeiende voedselbron in Afrika en het basisvoedsel in Azië.
De enige manier om aan de toenemende vraag naar rijst te voldoen, is volgens de FAO het breed opzetten van de verbouw van rijst in Afrika. Een groot probleem daarbij is echter het gebrek aan water op dat continent. Volgens Diouf werd ten tijde van de ’groene revolutie’ van de jaren ’70 in Azië, waarin de voedselproductie spectaculair toenam, 40 procent van de landbouwgrond geïrrigeerd. In Midden- en zuidelijk Afrika is dat op dit moment slechts 3,8 procent, terwijl op het continent minder dan 2 procent van het aanwezige water wordt gebruikt.
Afrika heeft overigens maar kleinschalige projecten zoals voorlichting en het slaan van putten nodig om een goed begin te kunnen maken met het verbouwen van rijst, aldus de Senegalees Diouf. Ook zou de eenvoudige aanleg van meer wegen, om de plattelandsbevolking toegang te geven tot zaden, kunstmest en afzetmarkten, veel kunnen helpen. „Maar zelfs daarvoor hebben de wereldleiders geen geld over”, zei het hoofd van de FAO. Volgens de Wereldvoedselorganisatie van de VN zal de halvering van het aantal hongerigen wereldwijd, een doel dat ooit voor 2015 gehaald had moeten worden, met het huidige beleid van de wereldleiders niet voor 2150 een feit zijn.