Kerk & religie

Eerste homo in VS gewijd tot bisschop

Onder strenge veiligheidsmaatregelen is zondag de 56-jarige Amerikaan Gene Robinson gewijd tot bisschop van de Episcopaalse (Anglicaanse) Kerk in de Verenigde Staten. Robinson, voorheen bisschop van New Hampshire, is de eerste openlijke homoseksueel in deze functie binnen de Anglicaanse Kerk.

Kerkredactie
3 November 2003 10:23Gewijzigd op 14 November 2020 00:41

De kwestie-Robinson heeft binnen de kerk geleid tot felle discussies en protesten van behoudende anglicanen die homoseksualiteit als een zonde zien. Direct na de wijding zeiden verschillende orthodoxe organisaties binnen de Anglicaanse Kerk dat de wijding onherroepelijk een kerkscheuring tot gevolg zal hebben.

De kerkleiders waarschuwden eerder al voor een scheuring in de anglicaanse gemeenschap, die wereldwijd 70 miljoen leden telt. Vooral Afrikaanse en Aziatische kerkleiders hebben zich tegen de wijding verzet en gedreigd de banden met de zusterkerk in Amerika te zullen verbreken. Het bisdom van New Hampshire gaf aan de wijding te zullen doorzetten en Robinson zelf is ervan overtuigd dat de kerk over dit thema niet zal scheuren.

Robinson was geëmotioneerd toen hij onder applaus van de 4000 aanwezigen tot bisschop werd gewijd. Volgens de kersverse kerkbestuurder is zijn benoeming „een signaal voor mensen die zich nu nog in de marge bevinden” om dichter naar het centrum van het kerkelijk leven te komen.

In een reactie concludeerde aartsbisschop dr. Rowan Williams echter dat het besluit niet overal zal worden geaccepteerd. Het hoofd van de Anglicaanse Kerk noemde, volgens de Britse omroep BBC, de verwijdering die uit de wijding voortvloeien „een ernstig te betreuren zaak.” Williams vreest voor het uiteenvallen van de kerk en had zich mét de gehele leiding van de Anglicaanse Kerk uitgesproken tegen het voornemen van het bisdom New Hampshire om Robinson in het hoge ambt te bevestigen.

De formele benoeming zondag ging gepaard met protesten op het terrein van de universiteit van New Hampshire in Durham, waar de ceremonie plaatshad. In een overvolle zaal kregen drie tegenstanders de kans hun bezwaren te uiten. Volgens een van hen wordt door deze wijding „Gods hart gebroken.” Uit protest hielden de conservatieve opponenten van Robinson vervolgens in een nabijgelegen kerk een eigen dienst.

Een orthodoxe Britse organisatie noemde de wijding van Robinson in een reactie onacceptabel. Zij riepen de bisschoppen op openlijk afstand te nemen van de benoeming. „De anglicaanse gemeenschap moet een scheiding die al heeft plaatsgevonden, formaliseren”, aldus de organisatie ”Reform” (hervorming).

De Engelse homoseksuele priester Jeffrey John deinsde vorige maand nog terug voor de dreiging van een scheuring in anglicaanse gelederen. John zou in oktober bisschop van Reading worden, maar zag daar onder druk van de kerkleiding van af.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer