Gemeenten willen zelf boetes uitdelen
Gemeenten willen zelf bekeuringen kunnen uitdelen voor bepaalde verkeersovertredingen. Het gaat onder meer om te hard rijden, het negeren van een rood verkeerslicht en fietsen op de stoep. De handhaving van deze regels zou voor een deel naar het lokale bestuur moeten worden overgedragen.
Dit heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dinsdag geschreven in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding is dat de Kamer volgende week donderdag overleg voert met de ministers Netelenbos (Verkeer) en Korthals (Justitie) over verkeersveiligheid.
Gemeenten zijn als wegbeheerder bevoegd verkeersbesluiten te nemen, maar mogen deze niet handhaven. De VNG constateert dat er bij justitie en politie veel te weinig capaciteit is, waardoor deze instanties geen prioriteit geven aan controles op dit soort verkeersregels.
Als politie en justitie wel tot actie overgaan, aldus de VNG, gebeurt dat op doorgaande wegen binnen en buiten de bebouwde kom en op basis van cijfers over het aantal doden en (zwaar)gewonden in het verkeer. De belangenorganisatie vindt dat handhaving van de regels in gewone woon- en winkelgebieden tekortschiet, hoewel hier toch veel overtredingen worden begaan en ongevallen plaatshebben.
De raad van hoofdcommissarissen is tegen het plan van de VNG. Dat zou volgens de raad in de praktijk inhouden dat er een soort gemeentepolitie komt, naast de bestaande politiemacht. Het toezicht op het publieke domein hoort volgens de raad alleen thuis bij de politie. „Dit idee ligt in het verlengde van de discussie over de bestuurlijke boete”, zegt een woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen. „De minister van Binnenlandse Zaken heeft dat idee eerder al afgeschoten. Wij zijn tegen de komst van een tweede handhavingskolom.”
De Nederlands Politie Bond vindt ook dat handhaving een taak van de politie moet blijven. De bond is bang dat anders te veel verschillende groepen verantwoordelijkheid krijgen. „We moeten niet krijgen dat verschillende pakjes verschillende taken krijgen en we de bomen door het bos niet meer kunnen zien”, zegt bestuurder Jan Willem van de Pol. De politiebond wijst er verder op dat mensen een bijzondere opsporingsbevoegheid nodig hebben om boetes uit te mogen schrijven.