Inmiddels 107 gevallen mazelen geregistreerd
Het aantal geregistreerde gevallen van mazelen in Nederland is tot donderdag gestegen naar 107. Dat meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Een week geleden waren er 67 gevallen geregistreerd.
Het daadwerkelijke aantal zieken ligt waarschijnlijk nog veel hoger, omdat lang niet alle patiënten naar de huisarts stappen. Het gaat vooral om kinderen van 4 tot 12 jaar op reformatorische scholen in het Land van Heusden en Altena, de Bommelerwaard en de Alblasserwaard.
Ook zijn er enkele mensen ziek geworden in Zeeland, het Groene Hart en op de Utrechtse Heuvelrug.
Het is volgens het RIVM waarschijnlijk dat de ziekte zich de komende tijd verder gaat verspreiden. De meeste kinderen in Nederland zijn gevaccineerd tegen de mazelen, maar orthodox-gereformeerden zien daar vanwege hun geloof soms vanaf. Vandaar dat de uitbraak zich nu ook juist voordoet in regio’s waar de vaccinatiegraad wat lager dan gemiddeld is.
Het RIVM liet vorige week weten dat baby’s die risico lopen om mazelen te krijgen, misschien een extra inenting krijgen vanwege de uitbraak. Vooralsnog is dat niet nodig. Normaal gesproken krijgen kinderen op de leeftijd van 14 maanden een mazelenprik. Tot zes maanden zijn ze van nature nog beschermd.
Wie ziek wordt, krijgt vaak last van koorts, verkoudheid, huiduitslag en rode ogen. Een enkele keer kan mazelen tot de dood leiden, maar dat komt in ontwikkelde landen niet vaak voor. Van 4 dagen voor tot 4 dagen na het begin van de huiduitslag kan iemand anderen aansteken.
De laatste keer dat er een echte mazelenepidemie was in Nederland, was in 1999 en 2000. Ook toen werden er vooral mensen ziek in de zogenoemde biblebelt. Door de ziekte stierven toen drie kinderen, 150 belandden in het ziekenhuis.
Meer informatie over mazelen op www.rd.nl/mazelen.