Buitenland

Ieren willen verbod op abortus in een wet regelen

De Ierse minister Simon Coveney heeft zijn kiezers altijd voorgehouden dat hij pro life is. En dat is hij tot op de dag van vandaag. Maar de Ierse regering had geen andere keus dan een abortuswet in te voeren.

21 June 2013 21:01Gewijzigd op 15 November 2020 04:20Leestijd 4 minuten
In Ierland is abortus nog altijd verboden. Regelmatig roept dit heftige protesten op. Beeld AFP
In Ierland is abortus nog altijd verboden. Regelmatig roept dit heftige protesten op. Beeld AFP

Demonstranten herinneren de christendemocratische partij Fine Gael maar al te graag aan haar beloften het ongeboren leven met rust te laten. ”Keep your Pro Life Promises”, zeggen de spandoeken standaard.

De Ierse regering wist eigenlijk al vanaf 2002 dat het onvermijdelijk was om met een wet te komen die regelt binnen welke grenzen abortus is toegestaan. Maar het duurde tot gisteren voordat er eindelijk een tekst naar het parlement ging.

De gezondheidscommissie van de Dáil (de Ierse Tweede Kamer) heeft het nu in behandeling. Als het door dit Lagerhuis komt, moet het ook nog door de Seanad (de Eerste Kamer).

Is het mogelijk pro life te blijven en een abortuswet te ontwerpen?

„Ja, want ons wetsvoorstel betreft geen abortuswet, maar een regeling die als doel heeft levens te redden. Dus dat verandert niets aan onze uitgangspunten, zoals de grondwettelijke bescherming van moeder en kind”, aldus Coveney, die minister is voor Landbouw, Voedsel en Scheepvaart.

„De wet ”Bescherming van het leven tijdens de zwangerschap” geeft gevolg aan enkele rechterlijke uitspraken. Daarin werden wij opgedragen met wetgeving te komen. We hebben daar lang mee gewacht, maar nu kon dat niet meer.

Het abortusbeleid in Ierland zal door deze wet niet ruimer worden. Nu vinden ongeveer jaarlijks dertig zwangerschapsafbrekingen in ziekenhuizen plaats. Dat zijn allemaal gevallen waarin de moeder zou zijn overleden als er niet zou zijn ingegrepen. Dat verloopt via de bestaande wetgeving.

De nieuwe wet verheldert echter wel bepaalde zaken. Het is nu duidelijk onder welke uitzonderlijke omstandigheden een abortus mag plaatsvinden. Dat zijn er maar twee. Ten eerste als er een groot risico is dat de moeder door de zwangerschap zal sterven. Twee artsen moeten dat vaststellen. In zo’n noodgeval mag er worden ingegrepen. Dat kan ook betekenen dat er wordt gekozen voor het vroegtijdig geboren laten worden van het kind en het in de couveuse te behandelen.

En de tweede situatie is als er een serieus risico op zelfdoding van de moeder is, dat drie deskundigen moeten vaststellen.

Iedereen die de suggestie wekt dat dit wetsvoorstel een liberale benadering van abortus inhoudt en dat dit de eerste stap is op weg naar de beschikbaarheid van vrije abortus, weet niet waar het over gaat.

Kortom, dit wetsvoorstel is volledig in overeenstemming met de prolifebeloften van mij en mijn partij.”

De beweging Pro Life Campaign verzet zich tegen de wet. Denkt u haar te kunnen overtuigen?

„Om te beginnen moet je mensen nooit opdelen in pro life aan de ene kant en de andere groep aan de andere kant. Ik vind het belangrijk dat wij met deze wet artsen richting geven en zekerheid bieden als zij bezig zijn levens te redden. Dat zijn vaak moeilijke beslissingen.

Onze grondwet kent de uitdrukkelijke bepaling dat het ongeboren leven moet worden beschermd. Het hooggerechtshof heeft dat zo uitgelegd dat een dreigende zelfmoord echter een grond voor afbreking van de zwangerschap kan zijn. In het referendum in 2002 kreeg de regering de opdracht wetgeving te maken die daarbij aansluit. Bovendien kreeg Ierland in 2010 de opdracht vanuit het Europees Hof in Straatsburg om de procedures te verduidelijken.

Binnen die strikte grenzen hebben wij geprobeerd te handelen. Het beschermen van het leven stond voor ons voorop. Ik heb deze visie mijn hele leven gehad. Ik denk dat dit voorstel goed is.”

Uw partij zit in een coalitie met Labour. Ligt deze kwestie gevoelig binnen de regering?

„Ja. Het is een moeilijk punt. Het is sowieso een moeilijk onderwerp, omdat elk gezin in het land een andere mening heeft.

Labour staat hier ook heel anders dan wij, veel liberaler. Dat is hun visie. Ik ben meer behoudend.

Uitgangspunt voor de regering was om te blijven binnen de rechterlijke vonnissen en de grondwet. Ik denk dat er uiteindelijk een voorstel uit gekomen is dat recht doet aan al die punten.”

Sterker, het lijkt er een beetje op dat uw partij heeft gewonnen. Het is veel meer een christendemocratisch dan een sociaaldemocratisch voorstel.

„Ach, we moeten over dit onderwerp niet spreken in termen van winnen en verliezen. Belangrijk is dat er eindelijk rechtszekerheid komt voor mensen die voor moeilijke vragen worden gesteld, zoals moeders en artsen.”

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer