Binnenland

Stormchasers jubelen bij weersvoorspelling

RIJSWIJK (ANP). De hitte die voor woensdag wordt voorspeld, wordt naar alle waarschijnlijkheid woensdgavond afgestraft door onweer. Zwaar onweer zelfs. Voor veel mensen reden om binnen te blijven, maar de tientallen ‘stormchasers’ in Nederland likkebaarden bij het idee.

18 June 2013 08:34Gewijzigd op 15 November 2020 04:13

Een van hen is Robin Busscher uit Hengelo, die onder andere presenteert bij website Online Weather. „Vorige week heb ik al gezorgd dat ik deze week wat minder te doen heb”, zegt de zelfstandig ondernemer, die vanaf jongs af aan gefascineerd is door extreem weer. Samen met een team van zes man staat hij klaar om woensdag uit te rukken om op onweersbuien te jagen.

„We volgen de weerkaarten al anderhalve week van te voren, dan stijgt de spanning al. Woensdag lijkt de beste dag te worden qua kans op noodweer”, legt hij uit. „Op de dag zelf volgen we de situatie eerst van huis uit. De temperatuur en vocht bepalen uiteindelijk of, waar en wanneer het echt losbarst. Als het ernaar uitziet dat het gaat gebeuren, springen we in de auto.”

Onderweg wordt de ontwikkeling van de onweersbuien op de voet gevolgd en wordt er gebeld met collega’s, om zo op de juiste locatie voor de bui uit te komen. Het doel is dan om met camera’s de perfecte foto of video te maken van bliksem, wolken en mogelijk zelfs windhozen. „Woensdag is er kans op supercellen; roterende onweersbuien. Die kunnen windhozen veroorzaken. Dat is het ultieme om vast te leggen.”

In de Verenigde Staten verdienen collega-stormchasers goed geld met hun jacht op onweersbuien met tornado’s door bijvoorbeeld beelden te verkopen aan televisiezenders, maar de jacht van Busscher brengt zelden iets op. „Het is een uit de hand gelopen hobby”, vertelt hij. Toch weerhoudt dat hem en zijn kompanen niet om naar bijvoorbeeld Noord-Frankrijk of Duitsland te rijden. „In de nacht van 25 op 26 mei 2009 zijn we uiteindelijk in de buurt van Berlijn beland. Soms zijn we de dag erna pas weer terug.”

Geheel zonder gevaar is de jacht overigens niet. „Er zit een risico aan. Als de neerslag van een bui dichtbij komt, zit je ook in het gebied waar de bliksem in kan slaan. Ik zoek meestal de grens op, dus de bliksem is wel een paar keer heel dichtbij ingeslagen. Maar ik leef nog.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer