Staphorst houdt eerste Week van Respect
STAPHORST. Hij was flink verslaafd en op school werd hij gepest. Michael Claassens (23) uit Achthuizen, op Goeree-Overflakkee, gaf donderdagmiddag een gastles op de Pieter Zandt Scholengemeenschap in Staphorst. Claassens deed dat in het kader van de Week van Respect die momenteel in Staphorst wordt gehouden.
Het is voor het eerst dat de Week van Respect wordt gehouden. Scholen, gemeente, jeugdwerk en kerken zetten zich in voor betere omgangsvormen. Pesten is een belangrijk onderdeel. In de lokale politiek gaan stemmen op om de themaweek elk jaar te houden.
Velen denken dat de dood van de 15-jarige scholiere Fleur Bloemen uit Staphorst aanleiding was voor de themaweek. Zij maakte in december een einde aan haar leven door in Meppel, vlak bij haar school en voor het oog van leerlingen, voor de trein te springen. Ze werd gepest, zo werd later duidelijk. „De organisatie voor de Week van Respect werd september vorig jaar al in gang gezet. Het is nadrukkelijk geen pestweek”, laat gemeentelijk woordvoerster Linda van Hal weten.
Michael Claassens gaf donderdagmiddag samen met jongerenwerker Jaco Hakkenberg (38) van stichting Ontmoeting voor dak- en thuislozen voorlichting op de Pieter Zandt, onder andere over respect voor thuislozen. Het pesten liet diepe sporen na bij Michael, maar toen hij verhuisde naar een andere plaats, werd hij gek genoeg zelf pester. „Niemand zou mij meer wat maken. Nu maakte ik anderen wat”, aldus Michael, die later ontspoorde en verslaafd raakte. Hij belandde bij hulpverleningsinstelling De Hoop in Dordrecht, waar hij zijn verslaving overwon.
Drugsgebruik heeft volgens hem ook alles te maken met normen en waarden. „Je moet respect hebben voor je lichaam. Zorg goed voor jezelf. Dat staat ook in de Bijbel.”
Toen kwam de vraag: Wie is zelf weleens gepest? Eén vinger ging aarzelend de lucht in. Scholieren vinden het blijkbaar een moeilijk onderwerp om aan te snijden. „Als ik jullie een tip mag geven: praat over je problemen. Ik deed dat nooit. Totdat alles misging.”
Pesten is door het drama met Fleur Bloemen nadrukkelijk als programmaonderdeel toegevoegd aan de Week van Respect. donderdagavond was er in het Staphorster gemeentehuis op initiatief van het Centrum voor Jeugd en Gezin een bijeenkomst over pesten. Schrijver Jan Ruigrok belichtte dit onderwerp. Hij schreef het handboek ”Alles over pesten”. Woensdag zou het plaatselijke jongerenwerk ook een avond houden over pesten. Wegens gebrek aan belangstelling ging deze niet door.
De ouders van Fleur Bloemen zijn niet bij de Week van Respect in Staphorst betrokken, zo laten ze weten. „Het is een zaak van de gemeente”, zegt vader Eddy Bloemen. „Natuurlijk is het goed dat een dergelijke week plaatsvindt.”
Het gezin Bloemen is in diepe rouw gedompeld. „Momenteel worden we nog meer geconfronteerd met het grote gemis. We zien in de stad leerlingen die geslaagd zijn; overal wapperen vlaggen. Het zijn allemaal leerlingen die bij Fleur in de klas zaten. Dat is heel zwaar.”
Staphorster kerken spelen ook een belangrijke rol in de themaweek. Zondag preekten de meeste predikanten over het onderwerp ”Respect”. In het predikantenoverleg dat de gemeente en kerken periodiek hebben, vroeg burgemeester Alssema hun dit te doen.