Van der Hoeven wil meer grip op particuliere school
In een poging om greep te krijgen op particuliere scholen in Nederland wil minister Van der Hoeven (Onderwijs) dat deze haar voortaan om erkenning vragen.
Als een school geen zogeheten ”aanmerking” van de minister krijgt dan is deze echter niet strafbaar. De ouders die hun kinderen naar die school sturen wel, omdat zij niet voldoen aan de leerplicht.
De minister kreeg hier donderdag steun voor van een meerderheid van de Tweede Kamer. De Inspectie voor het Onderwijs stelt momenteel een toetsingskader op voor de controle op de kwaliteit van dit niet door de overheid bekostigde onderwijs. Er zijn op dit moment ongeveer vijftien particuliere scholen in Nederland.
Van der Hoeven kreeg ook steun voor haar plan om de inspectie te laten controleren of kinderen die niet naar school gaan, thuis onderwijs krijgen. Op dit moment kunnen ouders vrijstelling van de leerplicht krijgen als zij bezwaren hebben tegen de religieuze richting van scholen die binnen een redelijke afstand van het huis liggen.
Maar van deze ongeveer honderd kinderen is niet duidelijk of zij een andere vorm van onderwijs krijgen. Evenmin is er toezicht op. De minister wil de bestaande vrijstelling van de leerplicht veranderen in een vrijstelling van de schoolplicht. Want de kinderen moeten wel onderwijs krijgen en ouders moeten dus wel voldoen aan de leerplichtwet, aldus de minister.
De LPF vond als enige partij dat de minister ook pedagogisch-didactische bezwaren van ouders moet erkennen. Dat zou betekenen dat als ouders geen school in de buurt kunnen vinden die aansluit bij hun pedagogische ideeën, zij ook thuis les kunnen geven.
De LPF vindt het discriminerend om alleen religie te erkennen. De ChristenUnie staat open voor een debat daarover. Maar de minister voelt er niets voor. „Het uitgangspunt is dat ieder kind gewoon naar school moet, ik wil de deur niet verder openzetten.” Het openbaar onderwijs moet uitkomst bieden voor mensen met pedagogisch-didactische bezwaren, stelde zij.