Boerderij uit ijzertijd in Groningen aangetroffen
Medewerkers van de gemeente Groningen hebben de resten gevonden van een 2000 jaar oude boerderij uit de ijzertijd. De resten zijn aangetroffen op de flanken van de Hondsrug, waar een nieuwe stadswijk moet komen.
Stadsarcheoloog Kortekaas noemde de vondst donderdag belangrijk, omdat het de kennis vergroot over de eerste bewoning van het gebied dat nu Groningen heet.
Er zijn onder meer sporen van palen gevonden, waardoor het mogelijk is de plattegrond te herkennen van wat omstreeks het jaar nul een forse boerderij was. De boerderij is ongeveer 12 meter lang geweest en had een breedte van circa 6 meter.
„We wisten wel dat er destijds op het gebied rond de huidige Grote Markt in Groningen boerderijen stonden. Dat er zuidelijker ook woningen waren, wisten we niet. De nederzetting van het huidige Groningen was groter dan we dachten”, aldus Kortekaas.
Volgens de stadsarcheologen bevestigen de vondsten dat Groningen vanaf omstreeks 200 jaar voor Christus onafgebroken bewoond is geweest. Daarmee behoort Groningen tot de steden in Nederland die zich vanuit een nederzetting onafgebroken hebben ontwikkeld, zoals Nijmegen of Maastricht.
De archeologen gaan de komende weken op zoek naar sporen van nog oudere bewoning. Ze hopen aanwijzingen te vinden voor bewoning of landgebruik (akkers) uit de late steentijd (ongeveer 5000 jaar geleden).