Opinie

Houdbaar tot en met de eeuwigheid

„Een klant heeft een klacht, wilt u even komen?” De caissière van kassa 3 vroeg of ik een wat oudere mevrouw wilde helpen. „Moet u horen”, zei ze, „ik heb een klacht. Ik ben erg ziek geweest van deze chocola! Deze chocola is meer dan een maand over datum!”

Ds. R. R. Eisinga
10 June 2013 09:56Gewijzigd op 15 November 2020 04:04
beeld ANP
beeld ANP

We kenden deze klant wel in de winkel. Ze sprak steeds luider: „Ik ben er goed ziek van geweest! Wat gaat u daar aan doen?” Ze gaf me de verpakking van de chocola waar de helft nog in zat. Ik keek ernaar en zag dat houdbaarheidsdatum inderdaad meer dan zes weken geleden was. Maar boven het vakje van de datum stond gelukkig: „ten minste houdbaar tot zes maanden na de aangegeven datum.”

Houdbaarheidsdata – op bijna alle producten zijn ze wel te vinden. THT (Ten minste Houdbaar Tot) staat er op de meeste producten. De productent van het product garandeert ten minste tot de aangegeven datum de productkwaliteit. Ten minste tot die ene datum is het zeker te gebruiken. Daarna ook nog, maar de kwaliteit loopt wel terug.

Dan is er ook nog TGT (Te Gebruiken Tot), vaak voorkomend op versproducten. De hierbij afgedrukte datum mag niet overschreden worden. Alleen vóór de aangegeven datum is het –vaak ook nog gekoeld– geschikt voor consumptie. Na de TGT-datum niet.

En dan is er ook nog de bovengenoemde THT-variant, zoals bij de chocola van de klagende klant. De fabrikant zet er een productiedatum op en garandeert de kwaliteit gedurende de aangegeven periode.

In de winkel letten we dus op de datum. Willen we het liefst een zo lang mogelijke houdbaarheid. En thuis letten we op de datum. Leggen we vaak de producten op datum in onze koelkast, vriezer en voorraadkast. En zo zijn we ermee bezig, met houdbaarheid. Het liefst hebben we zo lang mogelijk houdbare spullen. Altijd moest in de winkel ”kort-op-datum” worden afgeprijsd, want ”lang-op-datum” verkocht gewoon beter.

De laatste tijd ontdek ik dat het als het om het geloof gaat, net andersom is geworden. Net als die mevrouw heb ik ook een klacht. De lang-op-datumkwaliteit van het eeuwige leven met God lijkt soms onverkoopbaar. ”Carpe diem”, zo luidt een Latijns spreekwoord. Oftewel: Pluk de dag. YOLO, zegt de jeugd van nu. Het staat voor ”You Only Live Once” (Je leeft maar één keer). YOLO verkoopt steeds beter. Daarom heb ik een klacht. Is er nog kennis van de houdbaarheid? Is de eeuwige God met eerbied gesproken over de datum geraakt en prijzen we Hem nu maar af? Is de almachtige God, soms over de TGT-datum heen?

Vandaar mijn klacht. Is er nog kennis van de houdbaarheid van het Woord van God, waarin staat: „En de wereld gaat voorbij met haar begeerte; maar wie de wil van God doet, blijft tot in eeuwigheid” (1 Joh. 2:17)? Ik heb een aanbieding: kies, net als bij voedsel, voor de kwalitatief lange termijn! Zoek het bij God. In Zijn Woord. In Johannes 6:40 zegt Jezus: „En dit is de wil van Hem Die Mij gezonden heeft, dat ieder die de Zoon ziet en in Hem gelooft, eeuwig leven heeft, en Ik zal hem doen opstaan op de laatste dag.” Over houdbaarheid gesproken: HtmE. Houdbaar tot en met de Eeuwigheid! Hoe dan ook. Dát is Gods realiteit.

Zou het wat zijn, voordat God Zelf Zijn klacht hierover tot ons persoonlijk uit, om naast TGT en THT ook over HtmE na te denken? Hoe zit het met onze ‘houdbaarheid’? We zijn allemaal bezig met de einddatum van de houdbaarheid van producten. Zou het dan niet logisch zijn om ook en nog veel meer met onze eigen einddatum bezig te zijn?

Laat deze aanbieding niet over de datum raken.

De auteur is hervormd predikant in Schoonrewoerd en Bussum en was voorheen supermarktondernemer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer