Buitenland

400 miljoen euro extra EU-hulp voor Syrië

DAMASCUS (ANP/RTR/DPA). De Europese Unie stelt 400 miljoen euro extra hulp beschikbaar voor de hulp aan Syrische vluchtelingen. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie zei donderdag dat het geld is bestemd voor de opvang in Syrië en in de buurlanden van het Arabische land.

6 June 2013 17:12Gewijzigd op 15 November 2020 04:00
Barroso. Foto EPA
Barroso. Foto EPA

Volgens Barroso was de EU met 840 miljoen euro al de grootste humanitaire donor aan de slachtoffers van de burgeroorlog. Het extra geld is nodig omdat de situatie verergert.

Het Internationale Rode Kruis liet weten dat het 56 miljoen euro nodig heeft om de Syrische vluchtelingen te helpen. Door de aanhoudende burgeroorlog hebben buurlanden als Libanon, Jordanië, Irak en Turkije te maken met een grote toestroom van vluchtelingen. „Zij verblijven in vluchtelingenkampen of worden opgevangen bij mensen thuis, waar ze afhankelijk zijn van voedselhulp en medische zorg”, zei Georges Kettaneh van het Libanese Rode Kruis.

De oorlog tussen de gewapende oppositie en het bewind van president Bashar al-Assad heeft naar schatting al aan meer dan 80.000 mensen het leven gekost. Meer dan 1,6 miljoen mensen zijn gevlucht. Donderdag leverden het Syrische leger en rebellen een felle strijd om een controlepost op de Golanhoogten. De post staat op de grens van het door Israël bezette deel van Syrië en de rest van het land. De opstandelingen kregen de post in handen, maar moesten die na korte tijd weer prijsgeven aan het regeringsleger.

Naar aanleiding van de gevechten op de Golanhoogten heeft Oostenrijk besloten zijn bijna 400 VN-militairen uit het gebied terug te trekken. „Het gevaar voor de Oostenrijkse militairen is gestegen tot een onaanvaardbaar niveau”, aldus bondskanselier Werner Faymann. De Verenigde Naties zien in een bufferzone toe op een bestand tussen Syrië en Israël. Oostenrijk leverde circa een derde van de militairen van de troepenmacht. De Verenigde Naties en Israël zijn teleurgesteld over het besluit van Oostenrijk. Een woordvoerder van de VN-vredesoperaties noemde de Oostenrijkers de „ruggengraat van de missie”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer