Gereformeerde gemeente Middelburg-Zuid neemt geheel vernieuwde kerk in gebruik
De historische Oostkerk in Middelburg moet dicht. Ondertussen realiseerde de gereformeerde gemeente Middelburg-Zuid een geheel vernieuwd kerkgebouw. Woensdagavond ging de kanselbijbel er na elf maanden weer open.
Een verouderd gebouw en „gestage groei” noopten de gemeente tot verbouwen, vertelt ouderling G. A. Terlouw, tevens voorzitter van de bouwcommissie. „In de wijken rond de kerk zijn veel jonge gezinnen en jonge stelletjes komen wonen. De gemeente groeit niet hard, maar wel gestaag.”
Na voorbereidend onderzoek en instemming van de leden kreeg architectenbureau Roos en Ros (Oud-Beijerland/Goes) opdracht een plan voor de kerk te maken.
De gemeente koos niet voor nieuwbouw, maar een grote verbouwing van de in 1973 gerealiseerde kerk. Wel is het gebouw grotendeels gestript en bleef alleen het hoofdcasco staan.
Er veranderde veel. „De wand achter de oude preekstoel is 7 meter naar achteren gezet. Daardoor kwam er meer ruimte in de kerkzaal. In de nieuwe kerk kunnen negentig mensen meer dan in de oude, 740 in totaal. Dankzij schuifwanden kunnen ook zalen bij de kerkruimte worden getrokken.” De kerk kreeg ook een grotere hal en meer zalen.
De consistoriekamer verhuisde naar de andere kant van het kerkgebouw, achter de preekstoel. Die ruimte voor de kerkenraad is stijlvol ingericht. De vergadertafel en een handgemaakte boekenkast zijn door een vrijwilliger uit de gemeente gemaakt van materiaal uit de oude kerkbanken.
Vrijwilligers hebben sowieso veel werk verricht in de achterliggende maanden, vertelt Terlouw. „Bouwbedrijf Schrijver was de aannemer en Wolter en Dros verzorgde een deel van het installatiewerk, maar de afbouw is door vrijwilligers –de oudste is in de tachtig– en zzp’ers uit de gemeente gedaan. Daardoor zijn veel kosten bespaard. En we hebben gemerkt dat de verbouwing samenbindend heeft gewerkt in de gemeente.”
De renovatie kostte de gemeente circa 2 miljoen euro. „Ik heb wel gedacht: is dat verantwoord in deze tijd? Maar er was breed steun. En er moest wat gebeuren.”
Grote tegenslagen zijn er niet geweest. „Maar je loopt altijd tegen dingen aan. Zo bleek tijdens de bouw dat de vloer niet geschikt was voor het aanbrengen van vloerverwarming. Toen moest er alsnog een nieuwe vloer in.”
De verbouwing heeft elf maanden geduurd. „In die tijd konden wij onze diensten in het gebouw van gereformeerde gemeente van Middelburg-Centrum houden.” De gereformeerde gemeente in Zuid ontstond in 1973 als afdeling van de gemeente in Centrum, in 1977 volgde de instituering.
Het gezamenlijk gebruik van de kerk dwong de gemeente van Zuid om twee in plaats van drie diensten per zondag te houden. Daardoor was de stap om definitief van drie naar twee diensten te gaan iets gemakkelijker te nemen, zegt Terlouw. „De gedachte om terug te gaan naar twee diensten leefde al langer. Tijdens een ledenvergadering stemde een heel grote meerderheid voor deze verandering. De nieuwe kerktijden zijn 9.30 en 16.00 uur. Ook tijdens de middagdienst is er nu crèche.”
Tijdens de ingebruikname gisteravond opende ds. J. J. Tanis –sinds 2010 verbonden aan de gemeente– de kanselbijbel. Hij sprak over het laatste deel van Psalm 23. De Zeeuwse gemeente werd eerder gediend door ds. D. Rietdijk (1981-1984) en ds. M. J. van Gelder (1998-2009).
Terlouw ziet het als een zegen dat de kerk kon worden verbouwd. „Het Woord mag hier weer opengaan. We zijn zo bevoorrecht, ook ten opzichte van de kerk in andere landen. Ons gebed is vooral dat de Heere ook in de nieuwe kerk jongeren en ouderen tot de kennis van Christus wil brengen. We kunnen een mooie kerk hebben, maar als de Heere er niet is, is het niets.”
Deuren kerk open voor omwonenden
Zaterdag staan de deuren van de Zuiderkerk open. Voor gemeenteleden, maar vooral ook voor omwonenden en andere geïnteresseerden. Van 14.00 tot 17.00 uur hoopt de kerkenraad er velen te ontvangen. Ouderling Terlouw: „We hebben in de wijken rond de kerk huis aan huis een uitnodiging in de brievenbus gedaan.” Een groot bord bij de kerk nodigt alle automobilisten die Middelburg via de brede Schroeweg verlaten uit voor de open dag. „We zien de bouw van deze kerk ook als een getuigenis naar de samenleving, in het seculiere landschap waar we tegenwoordig in leven. Aan de andere kant van Middelburg wordt ook gebouwd: daar verrijst een grote moskee. Hier wordt nog een nieuwe kerk geopend. Uiteindelijk heeft alleen de kerk een wezenlijke boodschap voor de wereld.”