Kerk & religie

In Rotterdam is een nieuwe Pauluskerk geopend

ROTTERDAM. Rotterdam heeft weer een Pauluskerk. Zondag gingen de deuren van het nieuwe gebouw aan de Mauritsweg open. Het gebouw is niet te vergelijken met de roemruchte oude Pauluskerk.

A. M. Alblas
6 June 2013 11:50Gewijzigd op 15 November 2020 03:59
De Pauluskerk. Foto Sjaak Verboom
De Pauluskerk. Foto Sjaak Verboom

Toch is er sprake van continuïteit. De Pauluskerk blijft een plek voor groepen in de marge van de samenleving.

Het gebouw verrees op dezelfde plek waar de oude kerk stond. De oude hervormde Pauluskerk werd in 1960 gebouwd en gefinancierd uit het budget van herstelbetalingen voor geleden oorlogsschade. Ds. J. Sperna Weiland werd er predikant. Ds. Hans Visser, in 1979 benoemd tot directeur van de Stichting voor Kerkelijk Sociale Arbeid, begon vanaf 1980 met diaconale activiteiten in de Paulus­kerk. Hij maakte van de kerk een open huis, toegankelijk voor mensen van buiten de kerk. Een soort herberg en een ontmoetings­plaats die veel mensen trok. Ook drugsgebruikers.

Een citaat uit de Romeinenbrief: „Overwin het kwade door het goede”, fungeerde voor de Pauluskerkgemeenschap als motto en als strijdkreet. Toen in 1994 de door ds. Visser in 1987 gestichte en berucht geworden drugsscene Perron Nul naast het Rotterdamse Centraal Station werd gesloten door de politie, ruimde hij in de Pauluskerk een illegale plek in voor drugsgebruikers. Hij kwam erdoor in conflict met de burgerlijke gemeente.

Nadat in 2006 het Van Vulpen­orgel was gedemonteerd en overgebracht naar de hersteld hervormde gemeente te Sommels­dijk, ging de oude Pauluskerk tegen de vlakte. De drugs­gebruikers werden opgevangen door de gemeente Rotterdam en verspreid over enkele locaties in de stad. De gemeente kerkte in een gebouw aan de overzijde van de straat.

Verlengstuk

Begin februari 2009 verrees op de plek waar de Pauluskerk had gestaan een bord met een artist’s impression van de nieuwe kerk. Onder aan het bord stond het genoemde citaat uit Romeinen.

In 2007 ging ds. Visser met emeritaat. Een jaar later werd ds. D. J. Couvée in de Pauluskerk bevestigd als diaconaal predikant. Ds. Couvée stond voor de taak om vorm en inhoud te geven aan de nieuwe Pauluskerk. Volgens hem moest de kerk een verlengstuk zijn van de openbare ruimte.

In een gebied rond het Centraal Station –ontworpen door de Engelse architect-kunstenaar William Alsop– valt de nieuwe kerk, een meervlaks kubus met koperen beplating, direct op. De kerk maakt deel uit van het nieuwbouwcomplex De Calypso, dat bestaat uit 408 appartementen, 500 overdekte parkeerplaatsen en 6500 vierkante meter commerciële ruimte. Het kerkgebouw heeft vier verdiepingen en beschikt over ruimten voor dag­opvang, hulpverlening, een restaurant, een keuken en kantoren. De kerkzaal bevindt zich op de tweede verdieping. Op de derde en de vierde verdieping zijn in totaal twaalf slaapruimten met twee recreatieruimten en twee keukens gerealiseerd.

Brugfunctie

De nieuwe Pauluskerk markeert niet alleen de verandering van het centrumgebied, maar het gebouw staat ook symbool voor de nieuwe koers van de kerkgemeenschap. Ds. Couvée: „We blijven opvang en hulp bieden aan mensen in de marge van samenleving. Daarnaast zetten we zwaarder in op de betrokkenheid van mensen op elkaar. We willen een brugfunctie vervullen tussen kansrijken en kans­armen en hen met elkaar in contact brengen. En wel zo dat ze zich voor elkaar gaan inzetten.”

Ook vluchtelingen zonder verblijfspapieren krijgen tijdelijk huisvesting en medische zorg in de Pauluskerk. „Voor ons zijn er geen illegalen. De 20.000 vluchtelingen in de stad zonder verblijfspapieren verdampen niet. Ze hebben recht op bed, bad en brood.”


Op 9 juni wordt er voor het eerst een dienst gehouden in de kerkzaal en preekt ds. Couvée over Bijbelteksten waarbij de naam van de Pauluskerk centraal staat. „Ik neem een tekst uit Jeremia 29: „Zoek de vrede voor de stad”, en vanzelf de tekst uit Romeinen 12, het motto van de Pauluskerk: „Overwin het kwade door het goede.” Als laatste kies ik voor het slot van de Bergrede uit Matthéüs 7: „Alles wat u wilt dat de mensen u doen, doet u hun dat ook.” Deze laatste tekst is ook afgebeeld achter in de kerkzaal.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer