Expo waarschuwt voor uiteenvallen EU
BRUSSEL (ANP). De Europese Unie vergaat in 2018. ‘Project Europa’, dat ooit begon als een van de spectaculairste vredes- en moderniseringsprojecten van de geschiedenis, verliest uiteindelijk de grip op zichzelf. Dat is het beeld dat een speciale tentoonstelling in een oud schoolgebouw middenin de Europese wijk in Brussel schetst.
Het jaartal is 2063 en de Vrienden van een Herenigd Europa hebben memorabilia verzameld over de oude unie. Een kopie van het Europees Verdrag, oude kaarten, de Nobelprijs, maar ook merchandising vanuit de tijd dat de EU op zijn hoogtepunt was.
„Op heel kleine schaal is dit een soort platform Europa”, vertelt de Vlaamse maker Thomas Bellinck. „Een plek waar mensen over Project Europa kunnen nadenken en praten.”
Een voor een stappen bezoekers de expositie in. „Alleen lopen helpt mensen beter te focussen en hun best te doen”, legt Bellinck uit. De expo toont de gloriejaren van de EU (de Lange Vrede), maar ook de regelwoede van Brussel en de lobbymacht.
„Ik wilde geen tentoonstelling maken van ‘nu moeten wij allemaal van de EU gaan houden’ en ik wilde ook geen eurosceptisch verhaal houden.” Volgens Bellinck is de EU op een kantelmoment beland, maar ziet niet iedereen dat. „Als je in een trein zit, zie je het niet bewegen. Ik ben uitgestapt en zo kan ik misschien iets duidelijk maken over waar die trein naar toe gaat.”
In een van de kamers hangt een grote kaart van de unie. Vlak voor het uiteenvallen telt de unie 33 landen. Na de toetreding van Kroatië deze zomer, volgen ook nog onder meer IJsland en Schotland. „De motivering ‘nooit meer oorlog’ was uitgewerkt”, is even verderop te lezen. Het uiteenvallen is onvermijdbaar omdat de EU-landen alleen hun eigen belang laten prefereren. Volgens Bellinck zijn niet alleen burgers, maar ook politici de greep op de EU verloren.
De kleuren van de expo zijn somber, de teksten vaak ook. „Als het vrijblijvender of losser zou zijn, zou het veel minder zijn ingedaald. Nu komt het massiever binnen”, aldus Bellinck.
De tour langs de geschiedenis van de EU eindigt in de bar waar Bellinck drankjes serveert maar bovenal een babbeltje maakt. Daar schijnt de zon volop en is over de huizen heen het Europees Parlement te zien. „Een fijn contrast” vindt Bellinck. Hij wilde ook hoopvol eindigen. „Hier komt de realiteit weer terug en dan beseffen mensen zich weer dat we niet in 2063 zijn, maar in het nu. We kunnen nog zoveel bereiken.”
De expo loopt nog tot en met vrijdag 14 juni.