OGGiN stellen protocol seksueel misbruik vast
De Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland (OGGiN) hebben een protocol inzake seksueel misbruik in pastorale relaties vastgesteld.
Dit besluit werd vandaag genomen tijdens de jaarlijkse synodevergadering die in Barneveld werd gehouden. Ook spraken de afgevaardigden zich uit voor een gezamenlijk meldpunt voor de gereformeerde gezindte. Daarover zijn inmiddels besprekingen geweest met vertegenwoordigers uit de Hersteld Hervormde Kerk, de Gereformeerde Gemeenten, de Gereformeerde Gemeenten in Nederland en de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland. Nadere voorstellen worden uitgewerkt.
Het protocol is opgesteld naar aanleiding van misstanden op seksueel gebied in de Rooms-Katholieke Kerk, voor het geval de eigen gemeenten onverhoopt geconfronteerd worden met seksueel misbruik in pastorale en kerkelijke relaties.
Binnen het protocol is ruimte gelaten voor de mogelijkheid dat benadeelden een klacht indienen. Daartoe benoemde de synode een klachten- en een beroepscommissie, die beide ressorteren onder deputaten Psychosociale Hulpverlening. Onderzoek vindt zo nodig plaats buiten de plaatselijke gemeente. Afhandeling van de kerkelijke tucht vindt conform de Dordtse Kerkorde binnen de kerk plaats.
De synode werd geopend door ds. Th. L. Zwartbol (Stavenisse). Hij sprak over Handelingen 9:11: „Want zie, hij bidt.” De predikant wees erop dat Paulus neergeveld werd door de Heere. „Hij kon niet meer zien, maar had wel een oog naar binnen gekregen. Hij mocht zichzelf bij Geesteslicht aanschouwen als een groot beest voor God. In de weg van schuld wordt er plaatsgemaakt voor genade. Zo heeft het Gode behaagd Zijn Zoon in hem te openbaren. Als we deze gebedsgestalte van Paulus hebben, hebben we een goede vergadering.”
De synode stond onder leiding van ds. P. van Veen (Benthuizen). Als scriba fungeerde ouderling J.B. Philibert (Geldermalsen).
Bij de behandeling van de verslagen van de verschillende deputaatschappen en commissies werd teruggeblikt op de meer frequente verschijning (eens per veertien dagen) van het landelijk Kerkblad. De restyling ervan wordt in het najaar geëvalueerd.
Bij de behandeling van het verslag van de Algemene Kas Bijzondere Noden was aandacht voor de gehouden acties vanuit de gemeenten. Na de aardbeving in Haïti werd steun verleend aan de wederopbouwactiviteiten in het land. Ook werd -in samenwerking met de Gereformeerde Gemeenten- actie gevoerd voor de door hongersnood geteisterde Hoorn van Afrika. Samen met de kerkenraad van Urk zijn de achterliggende jaren bijdragen verleend aan lectuurverspreiding in Oost-Europa.
Met ingang van 1 augustus treedt J. M. Verwijs uit ‘s-Gravenpolder fulltime in dienst van het kerkelijk bureau als beoogd opvolger van de huidige algemeen scriba, A. A. Klein. Klein maakt om gezondheidsredenen gebruik van de mogelijkheid zijn dienstverband te beperken. Verwijs is nu nog docent aan het Calvijn College te Krabbendijke. Het voornemen bestaat dat Verwijs voorlopig als ambtelijk secretaris van een aantal deputaatschappen gaat fungeren.
De synode nam afscheid van bibliothecaris K. Hageman, die om gezondheidsredenen zijn werkzaamheden na 28 jaar beëindigt. De bibliotheek wordt nu gevestigd in Barneveld.
Op de synode deelden deputaten Gehandicaptenzorg mee dat het bestuursmodel van Adullam Gehandicaptenorganisatie is omgezet naar het Raad van Toezicht-model. De komende jaren gaat Adullam, naast het bewaken en bewaren van de identiteit, de kwaliteit en de veiligheid, een goed ICT-netwerk realiseren, zoals een elektronisch cliëntendossier.
Adullam is dit jaar gestart met de bouw van een nieuw woon- en appartementencomplex in de wijk Veller te Barneveld. Verder zijn er vergevorderde plannen voor een nieuw centraal bureau, eveneens in Barneveld.
De invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) werd door deputaten genoemd als factor die aanleiding gaat geven voor forse bezuinigingen in de zorg.
Deputaten Ouderenzorg memoreerden de geplande uitbreiding van het seniorencomplex ‘t Achterdorp te Barneveld, met daarbij een zorgunit. Het woonzorgcomplex met 33 woningen aan Het Top te Urk zal in oktober in gebruik genomen worden. Verder is een apart gedeelte van het complex in Urker (achttien units) verhuurd aan de gehandicaptenorganisatie Siloah.
Drie zaken werden in comité afgehandeld. De vergadering werd gesloten door ds. Van Veen.