Kerk & religie

Vergadering GZB: Strijd in Nederland en Nepal tussen machten

WOUDENBERG. Christenen moeten zowel in Nepal als in Nederland strijden tegen de machten, zo maakte drs. P. J. Vergunst donderdagavond in Woudenberg duidelijk.

Van een medewerker
31 May 2013 08:47Gewijzigd op 15 November 2020 03:52
Schrijfster Joke Verweerd signeert haar nieuwste boek, dat gepresenteerd werd tijdens de Algemene Vergadering van de GZB. Foto GZB
Schrijfster Joke Verweerd signeert haar nieuwste boek, dat gepresenteerd werd tijdens de Algemene Vergadering van de GZB. Foto GZB

De algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond sprak tijdens de algemene vergadering van de Gereformeerde Zendingsbond (GZB) over zijn reis naar Nepal begin dit jaar en trok tevens een vergelijking met Nederland.

Vergunst herinnerde eraan dat de christelijke kerk in Nepal de laatste zestig jaar stromachtig gegroeid is: van 60 mensen in 1952 tot 1,5 miljoen nu. De helft van hen is nog geen vijf jaar christen. Van alle Nepalese christenen is, aldus Vergunst, 35 procent tot geloof gekomen na het getuige zijn of het horen van een medisch wonder. Hij verhaalde van het zestienjarige meisje Rubina, dat niet van haar zware hoofdpijnen afkwam tot ze leerde tot Jezus te bidden, en van Prem, die maar niet van de alcohol en een depressie af kon komen tot hij tot overgave aan Jezus kwam en vrede vond.

Vergunst stelde dat vandaag in Nepal nadrukkelijk aan het licht moet komen dat de wonderen van Jezus „de legitimatie zijn dat Hij gezonden is door de Vader, zodat het Evangelie doorbreekt en wortelt. Zijn wonderen zijn gericht op de heling van de schepping, nodig in de cultuur van Nepal, die geregeerd wordt door angst, waar veel bezeten mensen zijn, omdat de afgoden openlijk aanbeden worden en de priesters die afgoden met hun mantra’s oproepen.”

De algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond, die zei dat de christenen in Nepal over concrete machten spreken die uitgedreven moeten worden, constateerde dat er ook in Nederland machten zijn. „De strijd in ons land is niet gericht op hindoe­priesters maar wel op machten die in het postchristelijke Nederland sterker terugkeren dan ze ooit uitgedreven zijn. Wij kennen de macht van de economie, van de managementcultuur, van het wetticisme, van de vermaakindustrie, van het jezelf een god zijn.”

De boodschap voor de Nederlandse kerk van vandaag is, aldus Vergunst, om te leven in navolging, liefde, nederigheid, dienstbetoon en volharding, om zo „het geheim van het Evangelie te bewaren en voor te leven.”

De toespraak van GZB-voorzitter ds. K. van Meijeren ging over het woord ”vrijmoedigheid”. Die term is volgens de predikant een van de rode draden in het Bijbelboek Handelingen. Die vrijmoedigheid heeft volgens hem te maken met het recht om iets te zeggen. „Een christen heeft een roeping om stem te geven aan het Evangelie aan ieder die het horen wil, ook en zelfs als er weerstand is.”

’s Middags vond de presentatie plaats van het boek ”Retour Rantepao” van Joke Verweerd. Ze schreef het boek op verzoek van de GZB naar aanleiding van het feit dat het dit jaar honderd jaar geleden is dat de eerste GZB-medewerker (in Indonesië) aan de slag ging.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer