Kerk & religie

Vergunst: Beoordeel Liedboek vanuit belijdenis

APELDOORN. De Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland kan het zaterdag verschenen nieuwe Liedboek niet negeren, vindt algemeen secretaris drs. P. J. Vergunst. „We zullen ons daarom een oordeel vormen over opzet en inhoud van het Liedboek, waarbij de belijdenis van de Reformatie ijkpunt is.”

31 May 2013 08:19Gewijzigd op 15 November 2020 03:52
Drs. P. J. Vergunst. Foto RD, Henk Visscher
Drs. P. J. Vergunst. Foto RD, Henk Visscher

Hoe je het Liedboek ook waardeert, de presentatie was een historisch moment, zegt Vergunst. „Het onopgeefbare van het zingen voor de gemeente en voor christenen persoonlijk is in heel de kerk onder de aandacht gebracht. Biddend en dankend zingen mag in onze huizen niet wegebben.”

Wat is uw eerste indruk van het nieuwe Liedboek?

„Die indruk was op basis van voorpublicaties al gevormd. Dan constateer ik dat de oecumenische insteek vergroot is, dat er liederen uit allerlei geestelijke stromingen bijeengebracht zijn. Geloofsgemeenschappen worden geacht over hun eigen grenzen heen te stappen.

Het is een zegen dat alle psalmen in de bundel staan. Dat verplicht ons in de breedte van de kerken ertoe het karakteristieke van de psalmen, die het hele geloofsleven voor Gods aangezicht omvatten, te bewaren.

Ten aanzien van de vele liederen uit andere tradities ben ik gereserveerder. Een gereformeerd mens kan zeker leren van andere tradities, maar daar zitten wel grenzen aan, grenzen die dit Liedboek nogal eens overgaat.”

Verwacht u dat het nieuwe Liedboek zijn weg binnen de Gereformeerde Bond zal vinden?

„Te snel focussen we op het zingen in de eredienst, terwijl er zo veel andere gebruiksmogelijkheden zijn. Een predikant vertelde me dezer dagen het boek gekocht te hebben om klassieke liederen te vinden waarmee hij de preek zou kunnen besluiten. De gemeenten die zich tot de Gereformeerde Bond rekenen en in de eredienst nog relatief kort ook uit het Liedboek van 1973 zingen, zie ik niet snel overstappen op dit Liedboek.

Voor dit moment is dé vraag: slaan we het Liedboek open om ons een gefundeerd oordeel te vormen of negeren we deze uitgave? Dat laatste is geen optie gezien onze plaats in de Protestantse Kerk, een van de opdrachtgevers van het Liedboek, zeker niet nu de synode de bundel ter beproeving vrijgaf. We zullen ons daarom een oordeel vormen over opzet en inhoud van het Liedboek, waarbij de belijdenis van de Reformatie ijkpunt is. De liturgie moet immers het belijden volgen – en niet andersom. Voor die meningsvorming nemen we wel de tijd. Het is niet zo dat we alles wat onze aandacht vraagt terzijde schuiven en direct het Liedboek openen.”


Dit is het vierde en laatste deel in een korte serie reacties naar aanleiding van het verschijnen van het nieuwe Liedboek, zaterdag.

Meer over
Nieuw Liedboek

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer