Binnenland

Verdachten zien emoties familie grensrechter

RIJSWIJK (ANP). In de zaak rond de mishandeling en dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen stonden donderdag zeven voetballers en een vader, de 51-jarige El-Hassan D., terecht. De rechtbank in Lelystad probeerde meer duidelijkheid te krijgen over wat er zich op het voetbalveld van Buitenboys in Almere heeft afgespeeld. Ook woensdag al werden verklaringen over de mishandeling onder de loep genomen. Enkele uren na het geweld werd de grensrechter onwel; hij overleed in het ziekenhuis.

30 May 2013 18:43Gewijzigd op 15 November 2020 03:51
De echtgenote en zoon van de grensrechter Richard van Nieuwenhuizen komen aan bij bij de rechtbank op de eerste dag van de rechtszaak. Foto ANP
De echtgenote en zoon van de grensrechter Richard van Nieuwenhuizen komen aan bij bij de rechtbank op de eerste dag van de rechtszaak. Foto ANP

Een zoon van Nieuwenhuizen heeft zijn vader in december ‘letterlijk voor zijn ogen doodgeschopt zien worden’, betoogde advocaat Jehudi Moszkowicz namens de nabestaanden. Volgens hem hebben de weduwe en haar drie zoons recht op tonnen aan schadevergoeding. De materiële schade zou meer dan 225.000 euro bedragen en ze zouden ieder recht hebben op vergoeding van immateriële schade van 25.000 euro. Het totale bedrag kan dan uitkomen op ongeveer 3,5 ton.

Volgens Moszkowicz maakt het niet uit of Nieuwenhuizen en zijn vrouw getrouwd waren of gescheiden. Hij antwoordde dat op vragen van advocaat Gerard Spong. Die had zich publiekelijk afgevraagd of ze gescheiden zijn en of een gescheiden vrouw niet in haar eigen onderhoud kan voorzien.

De nabestaanden kregen donderdagmiddag in de rechtszaal de gelegenheid om een zogenoemde slachtofferverklaring af te leggen. „Dat de verdachten zwijgen, elkaar de schuld geven en proberen buiten schot te blijven maakt het zwaarder”, zei zoon Jamie. Weduwe Xandra zei dat haar leven totaal is veranderd. „Ik mis de kleine dingen. Ik moet koffie zetten voor mij alleen. Die kleine dingen bepalen mijn dagen.”

De familieleden slapen slecht, hebben minder plezier in het leven en schoolprestaties blijven achter. Een van de verdachten, Soufian B., liet weten zich niet aangesproken te voelen. Wel zei hij met de nabestaanden mee te leven en wat er allemaal is gebeurd heel erg te vinden. Enkele verdachten condoleerden het gezin na afloop.

Vier van de zeven verdachte jeugdvoetballers van Nieuw Sloten wilden donderdag niet in elkaars zaken als getuige onder ede verklaren. Ze beroepen zich op hun zwijgrecht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer