Economie

Belegger zoekt bescherming in fondsen

De aandelenbeurs is sinds het dieptepunt in maart van dit jaar, toen de AEX-index op 218 punten stond, weer stevig opgeveerd. Maar waar is de particuliere belegger gebleven? Bang in zijn schulp gekropen of is hij terug van weggeweest? Het is van allebei een beetje, zeggen twee grote financiële instellingen, de ING Bank en beleggingsinstelling Robeco.

H. J. Haveman
29 October 2003 12:39Gewijzigd op 14 November 2020 00:40

Veel mensen hebben de afgelopen jaren hun bekomst gekregen van het zelf beleggen, zegt woordvoerder Ronald Florisson van Robeco. Gevoelige verliezen door de almaar dalende aandelenkoersen hebben beleggers voorzichtig gemaakt. „Wij hebben echter niet gemerkt dat mensen zich helemaal teruggetrokken hebben. Er waren al die tijd meer beleggers die geld toevertrouwden aan Robeco dan die hun vermogen onttrokken.”

Florisson constateert dat het beleggingsgedrag is veranderd. „Het adagium is nu: spreiden, spreiden en nog eens spreiden. Niet meer zelf in aandeeltjes beleggen, maar in aandelenfondsen. Men wedt op meerdere paarden. De beleggingsportefeuille bevat nu behalve aandelen ook vastrentende obligaties, vastgoed en garantfondsen zoals de zogenaamde clickfondsen.” Bij de laatste beleggingsvorm krijgt de belegger de garantie dat hij aan het eind van de looptijd minimaal 90 procent van zijn inleg weer terugkrijgt. Stijgen de beurskoersen in de tussentijd, dan worden die stijgingen op bepaalde percentages -bijvoorbeeld 40 en 70 procent- vastgeklikt.

De Robeco-woordvoerder ziet zijn bedrijf als een traiteur die voor zijn klanten een heerlijke maaltijd samenstelt. „Wij maken de gerechten. De belegger hoeft bij wijze van spreken niet meer zelf de ingrediënten in te kopen en te koken. Dat doen wij. Mensen laten nu meer over aan de beleggingsspecialisten.”

Deze trend, meer gespreid en beschermd beleggen, ziet Nicole Tollenaar, directeur effecten bij ING Bank, ook. „De particuliere belegger aarzelt met instappen in de markt. Hij wil wel meegenieten van een beursstijging, maar is niet bereid om bij zijn investeringen grote risico’s te lopen. Mensen kiezen dan voor de zogenaamde lyrics of clickfondsen.”

Volgens Tollenaar komen de particulieren wel terug op de markt, maar niet zoals een aantal jaren geleden, toen ze veel meer zelfstandig in individuele fondsen en in de riskante opties en futures belegden. De ING Bank speelt duidelijk in op de voorzichtigheid van klanten door hen te adviseren een belangrijk deel van hun portefeuille in garantiefondsen te stoppen. „En je ziet dat als je dat adviseert, beleggers het ook doen.”

Tollenaar vindt niet dat de clickfondsen te duur zijn voor klanten, zoals regelmatig in de media te lezen is. „Je weet heel zeker wat je betaalt voor datgene wat je krijgt. Je weet dat 90 of 95 procent van je inleg in ieder geval is gegarandeerd. En je geniet voor ongeveer 80 procent mee van de koersstijgingen op de beurs. Dat maken we de belegger ook goed duidelijk in een adviesgesprek en in de brochures.” De ING-directeur vindt dat deze beschermde beleggingsvorm goed past bij de huidige onzekere markt, waarin behoorlijke fluctuaties in de koersen kunnen optreden.

Zowel de ING Bank als Robeco ziet nog een andere trend onder de particuliere klanten, die van het sectorbeleggen. Tollenaar: „Hierbij beleg je in alle sectoren van het bedrijfsleven, maar met verschillende accenten die in de loop van de tijd kunnen worden aangepast bij wat op dat moment aantrekkelijk is. Ook dit past in het streven de risico’s te verminderen door spreiding.”

Welke sectoren op dit moment aantrekkelijk zijn? Helaas, de ING-directeur zou op dit moment de belegger geen ”lekker hapje” kunnen aanwijzen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer