„Criteria voor gebruik Liedboek in CGK”
VLAARDINGEN. Een aantal gemeenten binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) zal uit het nieuwe Liedboek gaan zingen, verwacht ds. C. J. Droger. Hij hoopt dat de kerkenraden zich dan wel zullen houden aan de criteria in de „kleine letters” van artikel 69 van de kerkorde.
Ds. Droger heeft het nieuwe Liedboek nog niet in handen gehad. Wel heeft hij als deputaat eredienst de ontwikkelingen rond het ontstaan van het nieuwe Liedboek gevolgd. Ook heeft de christelijke gereformeerde predikant uit Vlaardingen gelezen wat er de afgelopen dagen in de pers rond de presentatie van het nieuwe Liedboek is geschreven.
Een mooie bundel?
„Mijn eerste indruk is dat het nieuwe Liedboek een zeer brede bundel is, die eigenlijk niemand in zijn geheel voor zijn rekening zal kunnen en willen nemen. Het spreekt me aan dat er ruimschoots is geput uit de schat van liederen uit de loop van vele eeuwen. Vele klassieke liederen komen ook in deze bundel weer terug. Ik heb er wel moeite mee dat er liederen in de nieuwe bundel zijn opgenomen die in strijd zijn met de Schrift en met de gereformeerde belijdenis. ”Het Zonnelied” van Franciscus van Assisi bijvoorbeeld had van mij achterwege mogen blijven, alsook het lied over Sint-Nicolaas en het lied waarin Maria om haar voorspraak wordt gevraagd.”
Gaat het nieuwe Liedboek ook binnen de CGK worden gebruikt?
„Ik vermoed dat in een aantal gemeenten van ons kerkverband ook uit het nieuwe Liedboek gezongen zal gaan worden. Dan hoop ik dat kerkenraden zich zullen houden aan artikel 69 van onze kerkorde, waar in de kleine letters criteria worden gegeven waaraan liederen die in de eredienst worden gezongen, moeten voldoen. Een uitwerking van die criteria hebben we als deputaatschap gegeven in het boekje ”Zuiver zingen”. Ik hoop dat alle liederen in het nieuwe Liedboek die deze toets niet kunnen doorstaan, in onze kerken niet zullen klinken. En ik ga daar ook eigenlijk wel van uit.”
Komt het nieuwe Liedboek nog terug op de generale synode?
„Deputaten eredienst doen op de komende synode verslag van hun observaties van de totstandkoming van het nieuwe Liedboek. Verdere opdrachten hadden we op dat punt niet. Er is vanuit ons rapport geen echte aanleiding om het Liedboek zelf te gaan bespreken, maar je weet nooit hoe het op een synode precies gaat. Een actie zou kunnen zijn dat de kleine letters bij artikel 69 van de kerkorde wat worden aangepast, omdat daar verwezen wordt naar bepaalde liederen in het ‘oude’ Liedboek.”
Dit is deel 2 in een korte serie reacties naar aanleiding van het verschijnen van het nieuwe Liedboek.