5 vragen aan ds. Pieter Endedijk
Ds. Pieter Endedijk was de achterliggende jaren als predikant met bijzondere opdracht binnen de Protestantse Kerk in Nederland in dienst van de Interkerkelijke Stichting voor het Kerklied om het Liedboekproject te coördineren.
Blij dat de klus is geklaard?
„Het waren vijf mooie en intensieve jaren. In dat opzicht ben ik blij dat het klaar is. Dat het in vijf jaar gelukt is, is niet alleen mijn werk. Ik noem vooral de inzet van een groot aantal mensen die bij het redactionele werk betrokken waren: bij de basiseditie, maar ook bij de begeleidingsbundel en de kooreditie. Nu het boek op mijn bureau ligt, ben ik blij met het resultaat: een mooi boek met een veelzijdige verzameling liederen, bestemd voor allerlei soorten bijeenkomsten in kerken en op andere plaatsen.”
Het mooiste moment uit de achterliggende jaren?
„Er waren veel mooie momenten, soms heel korte. Dat we als redactie geraakt werden door een nieuwe tekst of melodie en dan al vreugde hadden als we ons voorstelden dat dat lied in kerken zal worden gezongen. Ik heb als heel mooi ervaren dat we met zo veel vreugde en respect voor elkaar hebben gewerkt. De humor ontbrak niet; er is veel gelachen!”
Hoe ging u om met de kritiek die er al klonk?
„Als de kritiek te maken had met de procedure of de opdracht, verwezen we naar de opdrachtgevers: de acht kerken. Als het ging over de keuzes van liederen, dan kwam dat aan de orde in de redactie. Het werk van de supervisoren, door de kerken aangesteld, is hierin van groot belang geweest. Ik hoop dat de gebruikers bedenken dat de redactie een liedboek heeft samengesteld dat recht doet aan de veelkleurigheid van geloofsstromingen en de veelzijdigheid van muziek- en taalculturen in de kerken. Als men die veelzijdigheid accepteert, zal men begrijpen dat niet elk lied voor iedereen bestemd is.”
Wat is voor u het mooiste lied in de bundel?
„Ik werd regelmatig getroffen door wat ik nog niet kende: liederen uit het buitenland, voorreformatorische liederen die door nieuwe vertalingen fris en hedendaags klinken, nieuwe liederen als resultaat van opdrachten van de redactie. Om er één te noemen: ik ben heel blij met het lied ”Brood zal ik geven” van Maarten Das. Wij wilden graag een lied bij de zeven werken van barmhartigheid. Das schreef een eenvoudige, toegankelijke tekst waarin de ander wordt toegesproken en die meteen een opdracht voor onszelf impliceert. De melodie van Wim Ruessink is even eenvoudig en meeslepend. Dit lied is een belangrijke aanwinst!”
Wat gaat u doen na zaterdag?
„Nu het werk aan Liedboek klaar is, ben ik weer gemeentepredikant. Met ingang van 3 maart ben ik verbonden aan de Grote Kerk in Almelo.”