Groen & duurzaamheid

„Natuur heeft het moeilijk door veehouderij”

DEN HAAG. Het overheidsbeleid om de ammoniakuitstoot door de veehouderij terug te dringen, werkt onvoldoende. De bio­diversiteit in de plantenwereld wordt nog steeds bedreigd. Dat bleek woensdag uit een rapport van de Algemene Rekenkamer.

Redactie economie
22 May 2013 11:20Gewijzigd op 15 November 2020 03:41
Er zijn scherpere eisen nodig om natuur te beschermen tegen de ammoniakuitstoot van de intensieve veehouderij. Op termijn moet wellicht worden gekozen of in een gebied de veehouderij of de natuur voorrang krijgt. Tot die slotsom komt de Algemene Rekenkame
Er zijn scherpere eisen nodig om natuur te beschermen tegen de ammoniakuitstoot van de intensieve veehouderij. Op termijn moet wellicht worden gekozen of in een gebied de veehouderij of de natuur voorrang krijgt. Tot die slotsom komt de Algemene Rekenkame

De Rekenkamer pleit daarom voor aanscherping van de milieuregels. Staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) heeft –mede namens haar collega van Infrastructuur en Milieu– al laten weten daar gehoor aan te zullen geven.

In haar rapport doet de Rekenkamer een suggestie voor een nog verdergaande maatregel. De overheid zou „op termijn” gebieden moeten aanwijzen waar de veehouderij voorrang krijgt, en gebieden waar de natuur op nummer één staat. Hier gaat de staatssecretaris echter niet op in.

De studie, die een vervolg is op een onderzoek uit 2008, veegt de vloer aan met het ammoniak­beleid van de afgelopen jaren. Maatregelen –in het kader van de Programmatische Aanpak Stikstof– worden keer op keer uitgesteld, varkens- en pluimveehouders mogen hun bedrijven nog steeds uitbreiden en luchtwassers die ammoniak uit stallen moeten opvangen, werken niet goed.

Hoewel de ammoniakuitstoot door de veehouderij sinds 2009 tot onder het Europese plafond is gedaald, lopen kwetsbare natuurgebieden volgens de Rekenkamer nog steeds gevaar doordat daar te veel stikstof (afkomstig uit de ammoniak) neerslaat. Bepaalde plantensoorten kunnen daar niet tegen. De natuurgebieden liggen vaak juist in regio’s met veel intensieve veehouderij.

Verder verwacht de Reken­kamer dat melkveehouders na de afschaffing van de Europese melkquotering in 2015 extra dieren gaan houden. Daardoor zal de ammoniakuitstoot van hun bedrijven toenemen.

De Rekenkamer is ook kritisch over het dierenwelzijnsbeleid. Net als bij het ammoniakbeleid wordt de datum waarop veehouders aan nieuwe eisen moeten voldoen, regelmatig opgeschoven. Zo kan het „jaren” duren voordat een overheidsbesluit wordt uitgevoerd.

Bovendien blijkt dat boeren zich niet goed aan de welzijnsregels houden. Volgens het rapport liet in 2011 meer dan 30 procent van de varkenshouders steken vallen. Van de boeren met vleeskuikens overtrad zelfs meer dan de helft de regels. De Rekenkamer pleit voor strengere eisen aan het toezicht door de sector zelf en de controle hierop door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer