Groen & duurzaamheid

Plant als groene energiecentrale

Planten worden mogelijk de energiecentrale van de toekomst; onder invloed van zonlicht maken ze een grote hoeveelheid elektronen aan. Wetenschappers van de Amerikaanse universiteit van Georgia zijn erin geslaagd deze af te tappen. Dat maakten ze vorige week bekend in het vakblad Energy & Environmental Science.

Wetenschapsredactie
16 May 2013 16:15Gewijzigd op 15 November 2020 03:37
Foto ANP
Foto ANP

Met onverholen jaloezie kijken wetenschappers naar de efficiëntie waarmee planten elk foton (lichtdeeltje) dat ze opvangen omzetten in elektronen. Het rendement ligt op vrijwel 100 procent; een schril contrast met de schamele 12 tot 17 procent die zonnecellen maximaal halen.

Planten maken gebruik van fotosynthese. Onder invloed van zonlicht maken ze zuurstof en waterstofionen uit water. Daarbij komen elektronen vrij. De elektronen spelen een rol bij het aanmaken van suikers die de plant nodig heeft om te groeien en zich voort te planten.

Onderzoeker Ramaraja Ramasamy slaagde erin eiwitten te manipuleren in het cilindervormige plantenonderdeel dat verantwoordelijk is voor de opslag van energie uit zonlicht, het zogeheten thylacoïde. Door de aangebrachte verandering in de eiwitten wordt de elektronenstroom onderbroken. „De geproduceerde elektronen vangen we op”, aldus Ramaraja.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer