Forensisch archeoloog werkt met spade en guts
DEN HAAG (ANP). Twee forensisch archeologen lopen deze week mee met gespecialiseerde mariniers om te zoeken naar sporen van de vermiste jongens Ruben (9) en Julian (7) uit Zeist. Forensische archeologie is pas sinds enkele jaren een apart onderzoeksgebied van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag. De politie maakt sindsdien graag en veel gebruik van de kennis van zo’n specialist, aldus het NFI.
Wat doet een forensisch archeoloog?
Het is een academisch opgeleide wetenschapper, die een gebeurtenis kan reconstueren en dateren aan de hand van gevonden resten of verstoringen in het landschap. Hij is deskundig op het gebied van het bergen van een lichaam of het lichten van een graf.
Hoe doet hij dat?
De forensisch archeoloog gaat op pad met een spade, een guts, een sonde en een gps-ontvanger. Met de guts, een soort grondboor, neemt hij een bodemmonster van een plek die gespecialiseerde zoekers zoals de mariniers verdacht vinden. Opgehaalde bodemlagen verraden of een plek interessant genoeg is om verder te graven.
Wat ziet hij dan?
Grondverkleuringen, verzakkingen en verstoringen kunnen wijzen op een begraven lichaam, net als veranderingen in de waterhuishouding of de begroeiing en het voorkomen van bepaalde insecten. Een archeoloog kent ook het verschil tussen mensen en dieren als er eventueel botten worden gevonden.
Is het een hele nieuwe wetenschap?
Wereldwijd bestaan er al sinds het eind van de jaren 70 van de vorige eeuw forensisch archeologen. Het is een specialisatie van de studie Archeologie. Het NFI heeft sinds 2008 twee deskundigen in dienst en geldt in Europa als vooraanstaand op dit gebied. Het NFI heeft onlangs ook het voortouw genomen om op Europees niveau te gaan samenwerken bij strafzaken die om een forensisch archeoloog vragen.