Economische groei is minder schoon
Nederland heeft de jaren van relatief schone economische groei achter zich gelaten. Sinds 2000 stagneert de economie, terwijl de uitstoot van broeikasgassen licht blijft stijgen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die maandag zijn gepubliceerd.
In de periode 1994–1999 is de uitstoot van deze milieu–onvriendelijke stoffen afgezet tegen de economische groei, sterk afgenomen. Er werd zelfs gesproken van een ontkoppeling tussen de groeicijfers en de emissie van broeikasgassen. Deze schone groei is drie jaar terug gesneuveld.
Volgens het CBS komt dat doordat de groeispurt van de economie in de jaren negentig werd aangedreven door de dienstverlening. Deze sector stoot nauwelijks broeikasgassen uit. Het is juist de dienstverlening die harde klappen heeft geïncasseerd tijdens de teruggang van de economie, terwijl de meer vervuilende industrieën redelijk op stoom zijn gebleven.
De industrie en delfstoffenwinning zijn verantwoordelijk voor bijna eenderde van de gassen, waaronder kooldioxide. Huishoudens nemen een kwart voor hun rekening.
In de periode 1990–2002 is de uitstoot van broeikasgassen met 5 procent gestegen. De economie groeide in diezelfde periode met 35 procent, aldus het CBS.
De uitstoot van gassen die verantwoordelijke worden gehouden voor het broeikaseffect, steeg in de tijdsspanne het snelst bij de afvalverbranders. Zij hielpen de gehele milieudienstverlening aan een toename met 73 procent. In de landbouw daalde de emissie met 7 procent. Het CBS heeft gekeken naar de uitstoot door Nederlandse ingezetenen. Dat betekent dat de uitlaatgassen van Nederlandse vrachtwagens in het buitenland worden meegerekend, net als de uitstoot van een KLM–toestel dat naar de Verenigde Staten vliegt.