Onrust in Argentinië over nieuw pesoplan
In Argentinië is maandag met ontzetting gereageerd op de aankondiging van president Eduardo Duhalde om Argentijnse dollartegoeden om te zetten in peso’s. Duhalde wil daarmee de banken ontlasten, die het meest de dupe dreigden te worden van de economische malaise in het land.
„Het geld is er gewoon niet”, zei de president dit weekeinde tegen verslaggevers over zijn voorstel. Tegen welke koers de omzetting zal plaatsvinden, bleef maandag nog onduidelijk.
Een woordvoerder van de regering haastte zich maandag met een verklaring dat de regering zint op maatregelen om de pijn van de Argentijnen te verzachten. Die zien hun munteenheid, de peso, na de ontkoppeling met de dollar met de dag minder waard worden. Gisteren werd voor een dollar 2 peso betaald, tegen 1,90 afgelopen vrijdag. Meer devaluatie brengt de bevolking verder in de problemen, omdat zij voor een groot deel schulden in dollars heeft.
Duhalde zit gevangen tussen de woedende bevolking, de banken en een door dollars gedomineerde economie. Met het laatste, dat de exportpositie van Argentinië zwaar heeft aangetast, lijkt de president nu te willen afrekenen. Argentinië moet steeds meer een peso-economie worden, zo maakte hij dit weekeinde duidelijk. Economen menen bovendien dat Duhalde de weg vrij wil maken voor een volledig vrije wisselkoers van de peso, wat internationale geldschieters zoals het Internationaal Monetair Fonds (IMF) graag willen.
De kersverse president -hij is pas sinds begin januari in functie- speelt echter gevaarlijk spel. Met de aangekondigde omzetting van de dollartegoeden breekt hij een van zijn belangrijkste beloften uit zijn eerste publieke optredens. Argentijnen zouden gewoon hun dollars kunnen opnemen, verzekerde hij enkele weken geleden. Nu dreigt met het nieuwe plan een nieuwe volksopstand.
De financiële realiteit heeft Duhalde dit weekeinde anders doen besluiten. Vele banken dreigden door de devaluatie van de peso over de kop te gaan, zeker als Argentijnen massaal hun dollars zouden ophalen.
Kritiek kwam maandag ook uit onverwachte hoek. Oud-president Carlos Menem, die ondanks zijn corrupte verleden nog altijd hoopt op een politieke come-back, nam gisteren in de Argentijnse pers flink stelling tegen Duhalde. Menem pleitte voor een volledige „dollarisering” van de economie, in plaats van een afscheid. Pas dan zal Argentinië weer op vertrouwen van de financiële wereld kunnen rekenen.