Cultuur & boeken

Spannend boek voor kinderen die van techniek houden

Een zonnewijzer zegt meer dan alleen hoe laat het is. Het is ook een interessant staaltje techniek, vindt Janneke van Reenen. En heel geschikt om kinderen iets over de wonderen van de wetenschap bij te brengen.

Annemieke van der Wal

10 May 2013 10:08Gewijzigd op 15 November 2020 03:30

In het centrum van Utrecht, op het Janskerkhof, is een zonnewijzer aangebracht in het straatwerk. Wie in het midden ervan gaat staan, kan aan de hand van zijn eigen schaduw de tijd aflezen. Reden waarom dit soort zonnewijzers ook wel ”levende zonnewijzers” wordt genoemd. Die op het Janskerkhof staat centraal in Van Reenens kinderboek ”Raadsels rond een zonnewijzer”. Hoofdpersonen zijn de reformatorische artsenzoon Niels, die vanuit de Alblasserwaard naar Utrecht is verhuisd, en Nick, een Utrechtse jongen die het thuis niet breed heeft. Ze sluiten vriendschap, beleven van alles samen en gebruiken de zonnewijzer op het Janskerkhof als ontmoetingsplek.

Van Reenen is wetenschapsjournalist bij het Reformatorisch Dagblad en moeder van vier kinderen. Haar boekje is het eerste deel van een serie voor kinderen met interesse in wetenschap en techniek. Hiermee wil ze een spannend verhaal combineren met informatie over technische onderwerpen.

Origineel, een kinderboek over wetenschap en techniek.

„Er zijn weinig boekjes die daarover gaan. Het idee ontstond door toedoen van onze oudste dochter, Lieneke (9). Zij leest graag boeken over de natuur, over sterren en planeten en technische onderwerpen. In de bibliotheek kom je dan algauw bij non-fictie uit. Daardoor leest Lieneke niet zo veel gewone kinderboeken.” Zo ontstond de gedachte om zelf een kinderboekje over een technisch onderwerp te schrijven.

Het thema diende zich als vanzelf aan: zonnewijzers. Tien jaar geleden verdiepte Van Reenen zich daarin voor een artikel over de Zonnewijzerkring, de vereniging van zonnewijzerliefhebbers, die toen 25 jaar bestond. „Ik had een gesprek met een van de leden en hij heeft me veel over zonnewijzers verteld, ook over de wijzer in Utrecht.” Van Reenen toog naar Utrecht om die zonnewijzer met eigen ogen te zien.

Liep u al langer met de gedachte om een kinderboek te schrijven?

„Ik had altijd zoiets van: dat zou ik nog weleens willen. Maar het leek me zo veel werk om een boek te schrijven.

Vorig jaar ben ik me wat meer in kinderboeken gaan verdiepen. Wat me opviel, is dat het daarin vaak vooral om de spanning draait. Soms is dat zelfs het enige ingrediënt en gaat zo’n verhaal verder eigenlijk nergens over. Het leek me leuk om zelf een boek te maken dat spannend is, maar ook diepgang heeft. We moeten niet vergeten dat kinderen best wat aankunnen, het is niet zo gauw te moeilijk. En als ze iets niet snappen, lezen ze er gewoon overheen.

Daarnaast stoor ik me eraan dat sociale media zo’n grote rol spelen in veel kinderboeken. Er wordt gedaan alsof het heel normaal is dat kinderen zich daarmee bezighouden. Met mijn boekje wil ik graag laten zien dat er ook andere dingen zijn die leuk zijn om je mee bezig te houden.”

Wat hebt u in petto voor het vervolg van de serie?

„Dat speelt zich ook af in Utrecht, rond het Janskerkhof. Het gaat niet over een zonnewijzer, maar over een ander technisch onderwerp en ik wil dat nog wat meer verweven met spannende gebeurtenissen. Want dat laatste vinden kinderen leuk en het zet hen aan tot lezen.”

In Geldermalsen is ook een ”levende” zonnewijzer te zien en in de omgeving is een zonnewijzerroute uitgezet. 
www.zonnewijzerroutegeldermalsen.nl


Boekgegevens

”Raadsels rond een zonnewijzer”, Janneke van Reenen;
uitg. De Banier, Apeldoorn, 2013; ISBN 978 90 3363 453 6; 142 blz.; € 9,95.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer