Europarlementariër De Lange onderzoekt voedselfraudes
BRUSSEL. Europarlementariër De Lange (CDA) gaat in opdracht van het Europees Parlement onderzoek doen naar de recente fraudes met voedsel in de EU. „Er wordt mij te vaak gezegd: Dit is een geval op zich. Ik wil weten of er structurele oorzaken zijn.”
De Lange is sinds haar toetreden tot het Europees Parlement in 2007 gespitst op het onderwerp voedsel. Ze vindt dit van strategisch belang. „Tekorten zullen toenemen, door de groei van de wereldbevolking en de welvaart in Azië. De Commissie en Europese landen denken nog veel te weinig over voedselzekerheid voor de Europese consument, laat staan dat ze er rekening mee houden in hun beleid.”
Vorige week nog drong De Lange bij de Europese Commissie aan op maatregelen tegen het dreigende tekort aan babymelkpoeder, nu Chinezen de supermarkten in onder meer Nederland en Engeland leegkopen. De melkpoederkwestie valt weliswaar buiten haar nieuwe opdracht, omdat die te wijten is aan een schandaal in China: daar werden enkele jaren geleden duizenden kinderen ziek doordat fabrikanten het giftige melamine aan de poeder hadden toegevoegd. Maar deze zaak laat wel zien wat de gevolgen kunnen zijn als mensen hun voedsel niet meer vertrouwen, vindt De Lange.
Als het om voedselveiligheid gaat, ziet De Lange een paradox. „Vergeleken met vroeger is ons voedsel veiliger dan ooit. Aan de andere kant, áls mensen de zaak willen flessen zijn de schandalen groter. Voedselveiligheid is heel complex geworden.”
Consumenten willen vooral zekerheid, meent de Europarlementariër. „Ons eten moet te vertrouwen zijn. Bovendien is fraude schadelijk voor de goede reputatie van onze producenten. Dan worden de verkeerden gedupeerd. De boeren bijvoorbeeld, die niets met die fraudes te maken hebben.”
De komende maanden neemt de politica voor het Europees Parlement de voedselfraudes van de laatste tijd onder de loep, zo maakte haar fractie dinsdag bekend. Het recentste voorbeeld betreft het paardenvlees dat als rundvlees werd verkocht. Die zaak raakte de volksgezondheid, omdat in het paardenvlees soms schadelijke resten van geneesmiddelen zaten.
Een andere recente fraudezaak is de verkoop van Duitse eieren als biologisch, terwijl ze dat niet waren. Eerder luidde De Lange al de noodklok toen Pools strooizout als keukenzout op de markt kwam. Ze stelde ook vragen over Pools eierpoeder met cadmium en lood die mogelijk was verwerkt tot snoepjes.
De kwestie met enkele partijen melk die afgelopen winter via het veevoer besmet waren geraakt met aflatoxine valt buiten haar opdracht. „Dat was geen fraude maar een ongeluk”, zegt De Lange.
De Europarlementariër brengt de problemen niet alleen in kaart maar wil ook weten of er structurele oorzaken zijn. „Wordt de fraude in de hand gewerkt omdat de handel zo internationaal en ingewikkeld is? Of komt het doordat de supermarkten steeds minder willen betalen voor deze producten? Of is het misschien te gemakkelijk om te frauderen?”
In elk geval wil De Lange voortaan vergelijkbare strenge straffen in de verschillende EU-landen. Enkele landen leggen nu slechts lage boetes op aan voedselfraudeurs.
De Lange hoopt haar rapport na de zomer te presenteren.