Binnenland

„Burger voelt zich in de steek gelaten”

AMSTERDAM. Jeugdbendes, veelplegers en hufters terroriseren de buurt, de burger voelt zich in de steek gelaten door politie en gemeente. „Zorgelijk.” Tijd voor een onorthodoxe aanpak.

7 May 2013 12:08Gewijzigd op 15 November 2020 03:26
Jeugdbendes, veelplegers en hufters terroriseren de buurt, de burger voelt zich in de steek gelaten door politie en gemeente. Foto ANP
Jeugdbendes, veelplegers en hufters terroriseren de buurt, de burger voelt zich in de steek gelaten door politie en gemeente. Foto ANP

De Landelijke Expertisegroep Veiligheidspercepties (LEV) heeft dinsdag een onderzoek gepresenteerd naar overlastgevers. „De ernst van het probleem wordt onderschat”, zegt voorzitter Marnix Eysink Smeets, tevens lector veiligheidsbeleving aan de Hogeschool Inholland.

Verrassend?

„Nee, ik loop al een poosje mee in dit vak. Tegelijk maak ik me wel zorgen. Het zit me niet lekker.”

De burger wordt zwaar beboet om een achterlichtje, maar criminele aso’s gaan vrijuit?

„Klopt. Zo’n situatie gaat wringen. Dat leidt tot een aantasting van het rechtsgevoel. Burgers in die buurten hebben geen vertrouwen meer in de overheid. Je moet niet willen dat er in een wijk het recht van de sterkste geldt.”

Hoe kan dit?

„We zitten te veel op de lijn: „Juridisch kunnen we niets.” Dat is te makkelijk. Burgers durven vaak geen aangifte te doen. De politie moet niet op het bureau blijven afwachten, maar zelf de wijk in.”

De overheid wijst vrij snel op de eigen verantwoordelijkheid van burgers. Werkt dat?

„Nee. Daar is deze problematiek te zwaar voor. De overheid moet het voortouw nemen door te laten zien dit serieus te nemen. Dat mag de burger verwachten.”

U pleit voor onorthodoxe maat­regelen. Welke?

„De normale manier van werken moet even aan de kant. We moeten een bepaald slag professional meer ruimte geven. Zij moeten als regisseur boven op een overlastpleger gaan zitten. En hen niet meer los te laten. Dat zijn we echter niet meer gewend.”

Is het beeld alleen somber?

„Ik zie langzaam een kentering. In Amsterdam zet burgemeester Van der Laan zijn tanden in dit probleem. Hij zegt: „In mijn gemeente verhuist er niemand door overlast van anderen. Daar ga ik zelf voor staan.” Dat werkt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer