Kerk & religie

Gekrookte Riet en Comité weer in gesprek met moderamen

Zowel het Comité tot behoud van de Hervormde Kerk als het Gekrookte Riet gaat in op de uitnodiging van het hervormd moderamen om een „open gesprek” te hebben. De ontmoetingen hebben binnenkort plaats.

Kerkredactie
24 October 2003 18:40Gewijzigd op 14 November 2020 00:40

Synodepreses ds. A. W. van der Plas kondigde twee weken geleden aan een brief te versturen naar het Comité en het Gekrookte Riet. Bij die gelegenheid zei hij in deze krant: „We willen hen alsnog een keer dringend uitnodigen en daarbij een open agenda hanteren. Het kan zijn dat men een aantal punten wil aanreiken die van belang zijn, en waarover men wil spreken. We proberen optimale openheid daarover te bereiken.”

Comitévoorzitter ds. L. W. Ch. Ruijgrok zegt desgevraagd op de uitnodiging in te gaan, in de hoop dat het ook echt een open gedachtewisseling wordt. Een eerdere uitnodiging was door het Comité als „uiterst teleurstellend” ervaren. Ruijgrok: „Dat gesprek moest volgens het moderamen blijven binnen de kaders van de nieuwe kerkorde en het reeds genomen fusiebesluit in eerste lezing. Dat vonden we niet zinvol, omdat het juist deze kaders zijn die deze gewetensnood veroorzaken. Willen we werkelijk uit de nood raken, dan zal er aanvullende besluitvorming moeten komen.”

Eenzelfde mening is ds. Tj. de Jong toegedaan. „Maar tot een open gesprek zijn ook wij altijd bereid.” De ontmoetingen met het Comité en het Gekrookte Riet hebben binnenkort op twee verschillende data plaats, aldus de predikant uit Staphorst.

Het Comité en het Gekrookte Riet voerden de laatste gesprekken met het hervormde synodebestuur binnen de commissie-Stelwagen. Het hervormd moderamen besloot eind vorig jaar tot het instellen van deze zogenaamde antibreukcommissie, omdat er scheuren en breuken dreigen wanneer de hervormde synode in december daadwerkelijk besluit te fuseren met de Gereformeerde Kerken en met de Lutherse Kerk. De commissie kreeg als taak mee om te bekijken op welke manier alle hervormden elkaar kunnen vasthouden. Na acht besprekingen, waaraan ook de Gereformeerde Bond deelnam, bleek het echter niet mogelijk de interne tegenstellingen te overbruggen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer