Buitenland

Neonazi’s staan terecht voor tien moorden

MÜNCHEN (ANP). Zelden heeft een proces in Duitsland zo veel gekost als de rechtszaak tegen vijf aanhangers van de neonazistische groepering NSU, die maandag in München begint. Alleen al voor de verbouwing van de rechtszaal was 1,25 miljoen euro nodig. Daardoor is er nu ruimte voor ongeveer 250 in plaats van 100 mensen. Niet alleen staan 11 advocaten de vijf verdachten bij, maar ook is het aantal nabestaanden en slachtoffers dat als burgerlijke partij aan de rechtszaak wil meedoen, tot 77 opgelopen.

3 May 2013 09:42Gewijzigd op 15 November 2020 03:23

De zaak zou aanvankelijk op 17 april beginnen, maar het Federale Constitutioneel Hof in Karlsruhe bepaalde dat er meer journalisten, onder meer uit Turkije, de zaak in de proceszaal moeten kunnen volgen. De plaatsen zijn nu via een omstreden lotingssysteem verdeeld.

De vijf verdachten worden beschuldigd van medeplichtigheid aan tien moorden. Daarvan werden negen buitenlanders - acht Turken en een Griek - en een politieagente het slachtoffer. Omdat het diverse keren om eigenaren van een eetgelegenheid ging, wordt gesproken van de Dönermoorden. Ook worden de vijf verdacht van betrokkenheid bij twee bomaanslagen, waardoor in totaal 23 mensen gewond raakten.

De eerste moord was op 9 september 2000 in Neurenberg. Daar werd een bloemenhandelaar van Turkse afkomst doodgeschoten. Op 25 april 2007 vielen de laatste schoten. In Heilbronn, in de deelstaat Baden-Württemberg, werd een 22-jarige politieagente gedood. Haar collega raakte zwaargewond.

De politie kon de zaken pas oplossen, nadat de twee NSU-aanhangers die als de daders van alle moorden worden beschouwd, op 4 november 2011 na een bankoverval zelfmoord hadden gepleegd. Zij vormden een trio met Beate Zschäpe (38), een van de vijf die in München terechtstaan. Zij meldde zich 4 dagen later bij de politie, nadat zij eerst de woning die zij met de twee anderen deelde, in brand had gestoken. Zschäpe wordt niet alleen beschuldigd van medeplichtigheid aan de moorden en bomaanslagen, maar ook van brandstichting, het oprichten van een terroristische vereniging en medeplichtigheid bij roof.

De andere beklaagden worden beschuldigd van medeplichtigheid. Een van hen is Ralf Wohlleben, een van de belangrijkste figuren binnen de NSU. Hij zou een belangrijke rol hebben gespeeld bij het verkrijgen van een moordwapen.

Dat de neonazi’s zo lang met hun moorden konden doorgaan, leidde tot veel kritiek op de opsporingsdiensten. Het hoofd van de binnenlandse inlichtingendienst nam ontslag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer