Duitsers bezien islam met veel achterdocht
Inwoners van Duitsland zien het christendom, jodendom of boeddhisme als een verrijking. Maar de islam wordt met veel scepsis bejegend. Dat blijkt uit een studie van het mediaconcern Bertelsmann in Gütersloh, Religionsmonitor. Dit onderzoek werd deze week gepresenteerd.
De islam kan op weinig steun rekenen. 31 procent van de West-Duitsers vindt deze godsdienst een verrijking tegenover 21 procent van de Oost-Duitsers. Ongeveer de helft van de Duitsers ziet in de islam een bedreiging. In het oosten van het land is dat zelfs 57 procent.
Waardering
West-Duitsers hebben meer waardering voor religie dan inwoners van voormalig Oost-Duitsland. 85 procent van de burgers in Duitsland zijn van mening dat men moet openstaan voor alle religies. Dan gaat het om 87 procent van de West-Duitsers en 67 procent van de Oost-Duitsers. Dat elke religie een kern van waarheid heeft, wordt onderschreven door 67 procent van de bevolking.
Van de West-Duitsers vindt 76 procent het christendom belangrijk tegenover 64 procent van de Oost-Duitsers. Voor het boeddhisme ligt het verschil op 62 procent tegenover 48 procent en voor het hindoeïsme op 49 procent tegenover 42 procent. Alleen voor het jodendom zijn de verschillen tussen West- en Oost-Duitsland niet noemenswaardig: 53 procent tegenover 52 procent. Dat maakte het Duitse persbureau Idea deze week bekend.
Bedreiging
Ongeveer een vijfde van de Duitsers in heel Duitsland ziet in het jodendom een bedreiging. Ondanks het grootschalige onderwijs dat is opgezet na de holocaust in de Tweede Wereldoorlog, leven vooroordelen over en angst voor Joden nog steeds voort, zo wordt gesteld in het rapport.
Over het atheïsme zijn West- en Oost-Duitsland verdeeld. In het oosten, waar relatief veel Duitsers geen lid meer zijn van een kerk, ziet ongeveer de helft van de bevolking het atheïsme als een verrijking. 19 procent vindt het een bedreiging. In het westen vindt 36 procent van de Duitsers het atheïsme een bedreiging en 34 procent een verrijking.
Ethiek
Ethische vragen worden door kerkleden en moslims verschillende beantwoord, zo is de conclusie uit het onderzoek. Abortus is voor 35 procent van de moslims toegestaan tegenover 62 procent van de protestanten en 46 procent van de rooms-katholieken. Homoseksuelen mogen ook trouwen zo vinden ongeveer driekwart van de protestanten en rooms-katholieken. Iets minder dan de helft van de moslims is daar ook voor. Eenzelfde onderscheid tekent zich af bij euthanasie. 86 procent van de protestanten is daar voor en 83 procent van de rooms-katholieken. Voor moslims blijft het aantal voorstanders steken op 42 procent.