SGP-wethouder promoot goedkoop internet
SGP-wethouder J. A. Bliek van Reimerswaal probeert de komende weken inwoners en bedrijven warm te maken voor snel en goedkoop internetten. Bij voldoende belangstelling zal telecombedrijf KPN in de Zeeuwse gemeente ADSL regelen. Hoe verkoopt Bliek zijn promotieactie aan de achterban? „Ik ben niet benauwd voor negatieve reacties. Juist op deze manier wil ik mensen de mogelijkheid van een gefilterd internetgebruik bieden.”
Wie in Reimerswaal gebruikmaakt van het world wide web, kan dat op twee manieren doen: analoog of met de kabel. Afgezien van de principiële kant kleven aan beide mogelijkheden grote bezwaren, aldus wethouder Bliek. Hij denkt daarbij in eerste instantie aan bedrijven in zijn gemeente, maar ook aan particulieren met schoolgaande kinderen of thuiswerkers. „E-mailverkeer via de reguliere telefoonlijn is eigenlijk uit de tijd. Het werkt traag en roept snel irritatie op. Per e-mail worden steeds meer en steeds uitgebreidere informatiepakketten verstuurd.”
Maar de kabel is ook niet alles. Wie sneller wil internetten, kan terecht bij ZeelandNet, maar daaraan kleven volgens Bliek de nodige bezwaren. Aanleg en gebruik van het kabelnetwerk zijn niet goedkoop, zeker niet voor bedrijven die op afgelegen terreinen zijn gevestigd. Veel particulieren hebben bovendien niet eens een aansluiting. „Nemen zij die wel, dan kunnen zij slechts bij ZeelandNet terecht. Schoon en gefilterd internet is onmogelijk”, aldus de wethouder.
Met ADSL, een netwerk dat snel en permanent internetgebruik mogelijk maakt, zou Reimerswaal bijzonder geholpen zijn, zegt Bliek. Bedrijven hoeven in dat geval geen kabel te laten aanleggen en particulieren zijn niet langer gedwongen om gebruik te maken van een open internetverbinding. ADSL geeft de vrijheid om een abonnement te nemen bij een provider naar eigen keuze.
ADSL vereist echter wel een aanpassing van de telefooncentrales. In Reimerswaal staan er vier. De ingreep die nodig is voor ADSL in de plattelandsgemeente, wordt door KPN berekend op 800.000 euro. De telecomgigant is bereid die investering te doen, op voorwaarde dat er minimaal 1300 aansluitingen kunnen worden gerealiseerd. Een particulier telt daarbij voor één aansluiting, een bedrijf voor vier.
Omdat het gemeentebestuur het volgens Bliek van belang vindt dat er ADSL komt, wordt er de komende weken op bescheiden schaal een wervingsactie gevoerd. Ook wordt gedurende een periode van zes weken gepeild of er voldoende belangstelling is. Een eerste informatieronde in een plaatselijk weekblad leverde zo’n 300 intentieverklaringen op. „Een redelijk goede respons”, aldus Bliek.
De SGP-wethouder is de laatste om te ontkennen dat het project in de eigen achterban menigeen de wenkbrauwen doet fronsen. „Ik kan me levendig voorstellen dat mensen zich afvragen waarmee wij bezig zijn. Maar daar ben ik niet zo benauwd voor. Ik doe dit niet zomaar. De ontwikkelingen zijn zorgelijk, zeker op het gebied van internet. Toch kan ik uitleggen waarom dit beleid naar mijn overtuiging principieel verantwoord is.”
Vindt u niet dat u zich op glad ijs begeeft? Hoe langer mensen internet buiten de deur kunnen houden, hoe beter.
„We moeten ook realistisch zijn. De druk op het gebruik van internet neemt toe. Ik zie het bij mijn kleinkinderen. Die kunnen wel op school internetten, maar de praktijk wijst uit dat dit allerlei beperkingen met zich meebrengt. Het e-mailverkeer is niet meer weg te denken. Ik geloof dat er in de toekomst geen gezin meer zal zijn zonder internet. Als dat de feiten zijn, vind ik dat we als gemeente de taak hebben om inwoners en bedrijven goede faciliteiten te bieden, waarbij zij zelf goede en verantwoorde keuzes kunnen maken.”
Uit een recente RD-enquête over mediagebruik blijkt dat mensen uit uw eigen achterban massaal voor open internet kiezen. Met alle gevolgen van dien.
„Dat internet een open riool is, is voor mij geen vraag. Dat is een feit. Maar wat óók een gegeven is, is dat internet in opmars is en niet meer uit het dagelijks leven is weg te denken. Gezinnen in Reimerswaal die nu gefilterd of schoon willen internetten, zijn aangewezen op de gewone telefoonkabel. Dat wordt in de nabije toekomst onwerkbaar. Dat betekent dat zij zijn aangewezen op de kabel. En zo surfen zij rechtstreeks naar het open internet. Daarom willen wij een alternatief aanbieden.”
Moet u de markt niet gewoon haar werk laten doen? Als er in uw gemeente werkelijk behoefte is aan ADSL, komt KPN vanzelf wel over de brug.
„Nee, ik vrees dat wij dan achter de feiten aanlopen. Met ADSL krijgen inwoners en bedrijven in Reimerswaal de mogelijkheid om snel, tegen een betaalbaar tarief en met een filter te internetten. Wij mogen later niet het verwijt krijgen: Overheid, waarom heb je er niets aan gedaan?”