In de oude en voorname Dorpskerk van Wassenaar werd prinses Alexia gedoopt
tekst Jan van Reenen beeld RD, Anton Dommerholt
De Dorpskerk van Wassenaar heeft iets met belangrijke mensen. De adellijke heren Van Wassenaer hadden er een zitplaats. En in 2005 werd prinses Alexia er gedoopt.
De kerk van het Zuid-Hollandse dorp Wassenaar staat op een mooie locatie: aan de ene kant staan historische huizen die het beschermd dorpsgezicht bepalen en aan de andere kant ligt het kerkhof. Het historische gebouw, dat voor het grootste gedeelte dateert uit de vijftiende eeuw, oogt oud en voornaam. En dat is het ook. Ooit kerkte hier de adellijke familie Van Wassenaer, die op enige honderden meters afstand een kasteel bewoonde.
Dat de familie invloed had, is al aan de buitenkant van de kerk te zien, waar een grafmonument van de familie onder een raam geplaatst is. „Ziet u dat het raam hoger begint dan de andere ramen? Het geslacht Van Wassenaer had invloed op de bouw van de kerk”, vertelt kerkrentmeester Eduard Op ’t Landt, in het dagelijks leven huisarts. „Die in Christus gelooft, zal leven, al ware hij ook gestorven”, staat te lezen op de grafzerk.
„Al vrij snel nadat de heer Van Wassenaer in de zestiende eeuw de kant van Willem van Oranje koos, ging de Dorpskerk over naar de Reformatie”, vertelt Op ’t Landt. „Dat had minder te maken met de gezindheid van de bewoners van het dorp dan met die van de heren Van Wassenaer en andere edelen die het voor het zeggen hadden. Het grootste gedeelte van de dorpelingen bleef rooms-katholiek.”
De invloed van de machtige heren is ook ín de kerk zichtbaar. Op ’t Landt toont de herenbank op de plaats waar de Van Wassenaers altijd zaten. Het is niet de originele. Deze bank dateert uit de jaren 1938-1940, toen de kerk een ingrijpende restauratie onderging. Hij verving een ouder exemplaar, waarvan alleen de kuif bewaard bleef. De bank toont het wapen van de familie Van Wassenaer in de kleuren rood, blauw en geel, met schildhouders.
In de negentiende eeuw kwam er nog een belangrijk persoon in Wassenaar wonen: prins Frederik (1797-1881), een zoon van koning Willem I. Hij wilde net zo’n bank hebben als de Van Wassenaers, maar de familie besliste dat prins Frederik wel haar bank gebruik kon maken. Op ’t Landt: „En zo gebeurde het.”
In de vorige eeuw werd het dorp overspoeld door mensen van buitenaf. Er vestigden zich niet alleen ambtenaren uit Den Haag, maar ook de Rotterdamse havenbaronnen Boijmans en Van Beuningen streken er neer.
Na 2002 vestigde het kroonprinselijk paar, prins Willem-Alexander en prinses Máxima, zich in Wassenaar. Hun oudste dochter, prinses Amalia, werd in Den Haag gedoopt. „Vanwege de affiniteit die de prins met onze kerkelijke gemeente heeft, is het plan ontstaan om de doop van hun tweede kind in de Dorpskerk te laten plaatsvinden”, zegt Op ’t Landt. „Dat gebeurde op 19 november 2005 door onze predikant ds. J. A. D. van der Boon. Vanwege logistieke problemen gaven de prins en de prinses voor de doop van prinses Ariane weer de voorkeur aan Den Haag. Maar ook toen heeft ds. Van der Boon de doop verricht.”
Op de rand van het deksel van de toen rijkelijk met bloemen versierde doopvont staat een tekst uit Handelingen 2: „U komt de belofte toe en uwen kinderen.” De vier zijden van de standaard tonen afbeeldingen van de vier evangelisten in sierlijk houtsnijwerk.
Een stenen reliëf met daarop een persoon die zich ontfermt over anderen herinnert aan de vissersvrouwen uit Katwijk en Scheveningen die hier in de Tweede Wereldoorlog gastvrij onderdak kregen.
Maar de kerk heeft ook een ander gezicht. Dat toont de uit de middeleeuwen daterende kijkgaten (hagioscopen) die bestemd waren voor mensen die een besmettelijke ziekte hadden en vanwege besmettingsgevaar niet de kerk in mochten.