Troonswisseling krijgt zondag ook tijdens kerkdiensten aandacht
APELDOORN. Alles lijkt momenteel in het teken te staan van de komende troonswisseling. In hoeverre besteden predikanten er zondag in de kerkdienst aandacht aan?
Ds. J. Brons, emeritus predikant van de Christelijke Gereformeerde Kerken, preekt zondag in Zwaagwesteinde over Psalm 89:19: „Want ons schild is van de Heere, en onze koning is van de Heilige Israëls.”
Het gaat in deze tekst in de eerste plaats om het verbond van de Heere met het koningshuis van David, zegt de predikant uit Urk. „Maar ik denk ook aan de inhuldiging van koningin Beatrix, ruim dertig jaar geleden. Zij haalde toen woorden uit het zesde couplet van het Wilhelmus aan: „Mijn schild ende betrouwen zijt Gij, o God mijn Heer.”
Ds. Brons hoopt dat ook het vervolg van dit couplet op de nieuwe koning van toepassing zal zijn: „Uw dienaar ’t aller stond, de tirannie verdrijven die mij mijn hart doorwondt.” „Willem-Alexander heeft gezegd dienaar van het volk te willen zijn. Dat is goed. Toch hoop ik dat hij ook een dienaar van de Heere zal zijn. Daarbij hoort het strijden tegen tirannieke machten, zoals die van het postmoderne denken of van de doorgeschoten vrijheid van meningsuiting. Ware vrijheid is gebondenheid aan de genadige leiding en regering van Israëls God.”
Ds. A. B. van der Heiden, predikant van de gereformeerde gemeente te Benthuizen, heeft voor zondagochtend een preek voorbereid over Psalm 72:15: „En hij zal leven.” De preek is verdeeld in twee punten: het leven van de koning, en het gebed voor de koning. „We hebben het Huis van Oranje hartelijk lief, zeker als ik zie op het voorgeslacht. Er is veel wat ons bedroeft, als ik zie hoe ons Koninklijk Huis de principiële lijn van het voorgeslacht heeft verlaten, maar we willen zondag zeker niet aan de kroning van Willem-Alexander voorbijgaan. Het is een hoge opdracht, een bevel zelfs, dat we voorbede doen voor allen die in hoogheid zijn gezeten, ook al zien we niet dat de vreze des Heeren in hen woont.”
Psalm 72 is een gebed voor de jonge Salomo, zegt ds. Van der Heiden. „Maar meer dan Salomo is hier. In hem zien we de Koning der koningen. In Salomo zien we een beeld van Christus. We zien ernaar uit dat Hij, als de meerdere Salomo, onze koning de wijsheid wil schenken die alle verstand te boven gaat.”
Ds. H. Liefting, predikant van de hervormde gemeente van Delft, houdt geen speciale preek met het oog op de troonswisseling. „We hebben zondag in onze gemeente de bediening van het heilig avondmaal, en ik hoop zowel ’s ochtends als ’s avonds te preken uit het Bijbelboek Jesaja. Zondagavond zal ik in de preek echter zeker aandacht besteden aan de troonswisseling. Ik hoop dan ook een gedeelte te lezen uit Deuteronomium 17, waar het gaat over de plichten van de koning. In dat Bijbelgedeelte gaat het ook over het horen naar de Schriften. Dat zou een zegen zijn, om een koning te hebben die het Woord steeds bij zich zal hebben en die daar al de dagen van zijn leven uit zal lezen.”
De predikant doet bijna iedere zondag voorbede voor de koninklijke familie, en „zal dat aanstaande zondag ook zeker doen.”
Ds. C. L. Onderdelinden, predikant van de oud gereformeerde gemeente te Rijssen (Bevervoorde), heeft een vrije zondag. Hij preekt niet in Rijssen, maar in Terneuzen. In het gebed en in de voorafspraak denkt hij stil te staan bij de troonswisseling. „Ik ben blij met de monarchie, en als mens blij met Willem-Alexander en Máxima. Er is veel kritiek op hen, maar ik voel mij niet gerechtigd daaraan mee te doen. Gebed is beter dan kritiek.”
In Terneuzen zal ds. Onderdelinden zeggen dat hij wel smart heeft over het ontbreken van de band God, Nederland en Oranje. „God heeft recht op Nederland, maar Nederland zou Hem het liefst uit het publieke domein verwijderen.
Onze nieuwe koning zegt er klaar voor te zijn. Het zou voor ons land een zegen zijn als hij het koning Salomo na zou zeggen: „En ik ben een klein jongeling, ik weet niet uit te gaan, noch in te gaan.””
Ds. A. Schultink, predikant van de gereformeerde gemeente in Nederland te Gouda, hoopt zondag in het gemeenschappelijk gebed het nieuwe koningspaar op te dragen. „Maar het koningshuis opdragen doe ik heel vaak, eigenlijk elke zondag wel. Ik zie het als een opdracht om in het midden van de gemeente te denken aan ons vorstenhuis. In mijn preken zal ik er zondag verder niet bij stilstaan.”
Ds. P. L. Storm, predikant van de gereformeerde kerk vrijgemaakt te Vroomshoop, zal zondag over zondag 18 van de Heidelbergse Catechismus preken. „Daarin gaat het over de hemelvaart van Christus. Ik wil vanuit deze catechismuszondag lijnen trekken naar de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Bij de hemelvaart van Christus bestijgt de hoogste Koning Zijn troon, van waaruit Hij alles op hemel en aarde bestuurt. Dat relativeert enerzijds de macht van aardse overheden en koningen. Anderzijds is het feit dat Christus regeert ook een bemoediging voor koningen en regeringen die daarmee rekening houden.
Dat de preek over zondag 18 gaat, is overigens geen keuze van mijzelf: deze catechismuszondag is gewoon aan de beurt. Als Schriftlezing heb ik Psalm 72 gekozen. Daaruit zullen we ook diverse verzen zingen. Natuurlijk dragen we het vorstenhuis daarnaast op in de voorbede. Ik denk dat dat iets is wat veel kerkgangers thuis ook zullen doen. Over het algemeen zijn de mensen in Vroomshoop koningsgezind.”
Ds. R. van Kooten, predikant van de hersteld hervormde gemeente in Apeldoorn, staat zondag in de preek niet stil bij de troonswisseling. „Ik ga verder met de vervolgstof, Johannes 21.” Wel draagt ds. Van Kooten de aanstaande koning en koningin op in het gebed. „Dat zij hun werk mogen doen bij de gratie Gods. Ik zal ook een zegen vragen voor prinses Beatrix, in haar levensavond.”