Kerk & religie

PKN geeft nieuwe Liedboek vrij ter beproeving

LUNTEREN. De generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft vrijdag bijna unaniem besloten het nieuwe Liedboek vrij te geven ter beproeving in de gemeenten voor een periode van vijf jaar.

Redactie kerk
26 April 2013 17:54Gewijzigd op 15 November 2020 03:18
Beeld RD
Beeld RD

Ds. L. W. Smelt (Bodegraven), voorzitter van de generale raad van rapport, stelde voor de besluitvorming rond het nieuwe Liedboek uit te stellen tot de volgende synodevergadering in november. De bundel verschijnt pas op 25 mei, en het is niet bekend welke liederen erin staan.

Andere synodeleden wilden niet tot november wachten. „Je kunt niet van gemeenten verwachten dat ze het Liedboek tot die tijd links laten liggen”, zei ds. G. van de Pol uit Rotterdam.

Dr. A. J. Plaisier, scriba van de generale synode, adviseerde de synode om het Liedboek nu alvast vrij te geven ter beproeving in de gemeenten. Hij erkende wel dat het synodebestuur een duidelijkere rol had kunnen spelen bij de totstandkoming van de bundel. Richting ds. Smelt: „Schuldbelijdenis doe ik niet; maar sorry wil ik wel zeggen.”

Ds. Smelt trok daarop zijn voorstel in en de synodeleden –op twee na– gaven groen licht voor de beproeving van het nieuwe Liedboek in de gemeenten.

De generale synode ging vrijdag ook akkoord met de vervolgnota ”Integriteit en respect”, waarin de Protestantse Kerk haar houding tegenover de islam en moslims in Nederland verwoordt. Het document is een vervolg op de islamnota die de synode in november 2010 aanvaardde als „bouwsteen” voor beleid.

Tijdens de vergadering werd een voorstel aangenomen van ds. J. Visser (Lexmond) om de nota te vertalen voor gebruik in plaatselijke gemeenten, in de vorm van een handleiding. „De kerk moet blijvend aandacht besteden aan de toerusting van de plaatselijke gemeenten”, aldus ds. Visser. „Daar vindt de ontmoeting met moslims daadwerkelijk plaats.”

Diaken A. D. Drost (Werkendam) gaf aan een reactie van Stichting Evangelie & Moslims te hebben gevraagd op de nota. Die werd donderdag gegeven. „Een van de nieuwe accenten die in de vervolgnota wordt gelegd, is de verbinding met moslims via de Abrahamitische oecumene. Maar doen we de verhouding tussen christenen en moslims daarmee recht? Ik zou graag verwoord zien God in Christus tot ons gekomen is, en dat Hij zó met ons is.”

In antwoord daarop benadrukten de opstellers van de vervolgnota, prof. dr. L. J. Koffeman en prof. dr. B. G. J. Reitsma, dat deze niet is bedoeld om de islamnota uit 2010 te vervangen. De vervolgnota ligt in het verlengde daarvan.

De reacties van betrokken organisaties over het aangaan van een dialoog zijn in de vervolgnota aan de magere kant, erkende prof. Koffeman. „We hadden op meer reacties van moslimorganisaties gerekend. Dat is een leerpunt voor ons.”

„Het algemene gevoelen is dat de opstellers de reacties op de eerste nota op juiste wijze hebben gebundeld en weergegeven”, vatte scriba dr. Plaisier de bespreking samen.

De synode stemde in met de benoeming van dr. M. C. A. Korpel tot universitair hoofddocent Oude Testament en van prof. dr. B. van den Toren tot hoogleraar interculturele theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU).

Oud-minister Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart volgt prof. dr. F. A. van der Duyn Schouten op als voorzitter van de raad van toezicht van de universiteit.

rd.nl/synodepkn voor de liveblog van de vergadering van de generale synode.

Meer over
Nieuw Liedboek

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer