„Hydepark is een lastig landgoed”
LUNTEREN. Een stuurgroep van vier bestuurders uit de Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk en de PSDV (Protestantse Stichting Diaconaal Vakantiewerk) buigt zich op dit moment over de stedenbouwkundige en de archeologische aspecten van de geplande nieuwbouw op landgoed Hydepark in Doorn.
Dat liet Gerrit Westerveld, bestuurslid van de Dienstenorganisatie, donderdagavond tijdens een vergadering van de kleine synode weten. De kleine synode kwam bijeen aan de vooravond van de generale synode van de Protestantse Kerk vrijdag in Lunteren.
„We hebben een lastig landgoed”, zei Westerveld. „Het ligt namelijk midden in de ecologische hoofdstructuur van de Utrechtse Heuvelrug.” Dit betekent dat de Flora- en faunawet op dit gebied van toepassing is. Verder moet er archeologisch onderzoek gaan plaatsvinden.
Betekent dit dat er extra kosten verbonden zijn aan het project? vraagt ouderling Th. van den Bos (Zeist). Dat blijkt het geval, aldus Westerveld, „maar duur zal het niet zijn. En verder weten we na dit onderzoek meteen hoe het erbij staat met het landgoed.”
Ouderling G. Flim (Almelo) vroeg verder of de commissie een lange periode van bezwaarschriften voorziet. „Dat is onzeker, maar de provincie heeft toegezegd medewerking te verlenen.”
In juni hoopt de commissie met een uitvoerigere rapportage naar de kleine synode te komen met voorstellen voor een nieuwe beheersstichting en exploitatiestichting. „We zien met spanning uit naar het vervolg van dit lange en voor onze kerk zo belangrijke project”, besloot preses ds. K. van den Broeke.