Binnenland

Wisse Smit had voorinzage in dossier

Mabel Wisse Smit, de verloofde van prins Johan Friso, heeft inderdaad voorinzage gehad in het AIVD-dossier over haar persoon.

Redactie politiek
23 October 2003 12:02Gewijzigd op 14 November 2020 00:39
DEN HAAG - Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) en premier Balkenende namen donderdagmorgen plaats achter de regeringstafel om met de Kamer in debat te gaan over Mabel Wisse Smit. De Algemene Inlichtingen en Informatie Dienst (AIVD) ligt zwaar onder vuur.
DEN HAAG - Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) en premier Balkenende namen donderdagmorgen plaats achter de regeringstafel om met de Kamer in debat te gaan over Mabel Wisse Smit. De Algemene Inlichtingen en Informatie Dienst (AIVD) ligt zwaar onder vuur.

Dat bevestigde CDA-fractievoorzitter Verhagen donderdagmorgen bij de aanvang van het kamerdebat over het niet indienen van de toestemmingswet. De tv-zender RTL4 onthulde dat nieuws eerder deze week al. In de geheime kamercommissie voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, die woensdag vergaderd heeft, heeft het kabinet uitgelegd waarom Wisse Smit voorinzage kreeg. Verhagen wilde donderdagmorgen echter niet openbaar maken wat die reden was. „Maar neemt u van mij aan: Als u het zou weten, zou u er begrip voor hebben”, voegde hij woordvoerders van andere fracties toe.

Volgens Verhagen kan uit de affaire-Wisse Smit geconcludeerd worden dat de bevoegdheden van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) moeten worden uitgebreid. GroenLinks-woordvoerder Vos betwijfelt dat juist. „De AIVD zelf geeft aan dat zij zich in deze kwestie qua bevoegdheden niet geremd heeft gevoeld.” Volgens haar legt het CDA alle nadruk op uitbreiding van de bevoegdheden van de AIVD, om zo de aandacht af te leiden van het feit dat de inlichtingendienst door het handelen van premier Balkenende eenvoudigweg te weinig tijd heeft gekregen voor goed onderzoek.

SGP-leider Van der Vlies bestreed vanmorgen de conclusie dat de kwestie-Mabel aantoont dat het systeem van de constitutionele monarchie onhoudbaar is. „Het is juist omgekeerd. De toestemmingswet is terecht niet ingediend. Deze uitkomst bewijst nu juist de veerkracht van onze monarchie.”

ChristenUnie-voorman Rouvoet wilde, net als bijna alle andere fracties, van premier Balkenende weten hoe het nu toch kan dat hij in juni dit jaar plotseling vermoedde dat Wisse Smit een gevaar zou kunnen vormen voor de democratische rechtsorde, de veiligheid of andere gewichtige belangen van de staat. „Welke nieuwe informatie, boven de al bekende zeilcontacten, heeft u op deze gedachte gebracht?” aldus Rouvoet.

D66 pleit voor een parlementair onderzoek naar de manier waarop de AIVD zijn werk doet. D66-leider Dittrich vindt dat de dienst te weinig initiatieven heeft ontplooid, terwijl de AIVD wel degelijk het recht heeft dat zelf te doen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer