Kerk & religie

Heidelbergse Catechismus voor héél de kerk

De Heidelbergse 
Catechismus is als een gids 
die niet voorschrijft maar voorzingt en zegt: Kijk daar eens naar, let daar eens op. Maar ook: Pas op die valkuil. Prof. dr. W. Verboom: „Ik denk dat deze wijze, samenbindende gids goud is voor ons als kerk van vandaag.”

Redactie kerk
24 April 2013 08:26Gewijzigd op 15 November 2020 03:14
Prof. dr. W. Verboom overhandigde dinsdag in Utrecht het eerste exemplaar van de bundel ”Catechismus.nu” aan synodepreses ds. K. van den Broeke en scriba dr. A. J. Plaisier van de Protestantse Kerk in Nederland. beeld Sjaak Verboom
Prof. dr. W. Verboom overhandigde dinsdag in Utrecht het eerste exemplaar van de bundel ”Catechismus.nu” aan synodepreses ds. K. van den Broeke en scriba dr. A. J. Plaisier van de Protestantse Kerk in Nederland. beeld Sjaak Verboom

De emeritus hoogleraar overhandigde dinsdag in Utrecht het eerste exemplaar van de bundel ”Catechismus.nu. De Heidelberger voor vandaag” (uitg. Boekencentrum) aan ds. K. van den Broeke en dr. A. J. Plaisier, respectievelijk voorzitter en algemeen secretaris van de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

In dit boek belichten diverse auteurs, zoals dr. A. J. Kunz, ds. A. J. Mensink en dr. W. van ’t Spijker, de kernen van het christelijk geloof zoals die zijn verwoord in de 450 jaar oude Heidelbergse Catechismus.

Prof. Verboom vergeleek de Heidelbergse Catechismus met een open huis. „Hij nodigt binnen te komen en weer naar buiten te gaan om te vertellen wat het verblijven in dat huis met je doet.”

Zo bevat ”Catechismus.nu” een interview met de 21-jarige Zmnako Hezarmerdy. Tot vijf jaar geleden woonde hij als moslim in Noord-Irak, nu is hij ouderling in een multiculturele kerk in Amsterdam. „Hij ontdekte het kloppende hart van de Heidelbergse Catechismus: de rechtvaardiging van de goddeloze. Hij ontdekte ook de ziel van de Heidelbergse Catechismus: de troost in leven en sterven. Dit liefdeslied van Heidelberg wil wederliefde wekken, die gestalte krijgt in een leven in gebod en gebed. En in alles staat Jezus Christus in het middelpunt.”

Het unieke van de Heidelberger is dat de inhoud en de uitwerking van het geloof hand in hand gaan, aldus prof. Verboom. „Daardoor wordt de hele mens erbij betrokken: er wordt gehuild en gejuicht, gemediteerd en gewerkt. Hoofd, hart en hand doen als een eenheid mee.”

De Protestantse Kerk heeft volgens hem een blijvende taak om de huidige en vooral ook de nieuwe generatie te leren op
creatieve wijze hun winst te doen met de Heidelberger. „Ons boek leent zich heel goed voor gesprekskringen en catechese aan volwassenen in de gemeente. Maar het kan ook als bezinningsmateriaal door kerkenraden gebruikt worden. Eigenlijk zou het mooi zijn dat alle synodeleden zo’n jubileumboekje kregen. Maar dat is uiteraard uw beslissing.”

Eenheid scheppend

De Heidelbergse Catechismus staat in de grondslag van de Protestantse Kerk in Nederland en daarom heeft heel de kerk een boodschap aan haar inhoud, zei drs. P. J. Vergunst, algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond. Hij wees op de eenheid stichtende bedoeling die de 
toenmalige keurvorst van de Palts, Frederik III, met de catechismus had. „Frederik was er diep van overtuigd dat het in het christelijk geloof aankomt op maximaal gehoorzaam zijn aan de Bijbel. In de eerste decennia na de Reformatie tekenden zich diverse stromingen in het kerkelijk landschap af. Het lijkt me ook voor onze tijd en voor onze kerk veelzeggend dat de catechismus van Heidelberg een eenheid scheppend document wilde zijn, dat tegelijk gezaghebbend 
was.”

Zowel Luther, Calvijn, Zwingli als Melanchthon staan te boek als geestelijke vader van de Heidelbergse Catechismus. „Gezien deze brede armslag –al heeft er ten opzichte van zowel rooms-katholieken als dopersen wel afgrenzing plaats– kan het niet anders dan dat de Heidelbergse Catechismus onze kerk veel te zeggen heeft, zowel voor het onderlinge gesprek alsook voor de contacten in de oecumene.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer