Ruime Kamermeerderheid steunt redding Cyprus
DEN HAAG (ANP). Een ruime Kamermeerderheid van in elk geval VVD, PvdA, CDA en D66 steunt in een debat met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dinsdagavond de definitieve versie van het reddingsplan voor Cyprus. Daarin lenen de eurolanden en het IMF Cyprus 10 miljard euro. Het land zal zelf minimaal 7 miljard moeten ophoesten en mogelijk wel 13 miljard.
PvdA-Kamerlid Henk Nijboer wil dat er op Cyprus een herstelplan komt om het banenverlies in de financiële sector op te vangen. VVD’er Mark Harbers hamert op het belang van nieuwe economische groei op Cyprus, bijvoorbeeld in het toerisme. Ook wijst hij op de gasvoorraden van het land. Die moeten worden betrokken bij het terugbetalen van de leningen aan de eurolanden.
Oppositiepartijen als D66 en het CDA steunen het noodplan ook, al gaat dat bij het CDA „tegen heug en meug”. CDA-Kamerlid Eddy van Hijum steunt de redding omdat een faillissement van Cyprus de stabiliteit in de eurozone in gevaar zou brengen. Maar hij wil wel dat het land ook zelf op de blaren zit.
Grote vraagtekens heeft hij bij de optimistische ramingen over de economische groei vanaf 2015 op Cyprus. „Dat zijn groeiprognoses waar het optimisme van premier Rutte bij verbleekt.” Van Hijum wil dat Cyprus zo snel mogelijk van het infuus van de eurolanden af kan. „Maar een strategie daarvoor zie ik nog niet.”
Ook Wouter Koolmees (D66) heeft vragen over de ramingen van de economische groei. „De vraag is of dit genoeg is, of dat we over een aantal jaren weer naar een noodplan voor Cyprus moeten kijken.”
De SP en de PVV zijn fel tegen het reddingsplan voor Cyprus. Belangrijkste argument voor SP-Kamerlid Arnold Merkies is dat ook de houders van Cypriotische staatsobligaties hadden moeten meebetalen. En dat gebeurt niet.